Ali vozite pravilno?

Foto: Žurnal24 (Foto: Jerca Božič Kranjec)
Vulgarne besede in geste so običajen spremljevalec vključevanja po sistemu zadrge pred zožitvami na avtocestah ali pred delovišči. A največkrat prihajajo z napačnega voznega pasu!
Oglej si celoten članek

Zakon določa, da so vozniki dolžni omogočiti vključevanje na svoj prometni pas, če se drugi prometni pas zaradi ovire na cesti ali kakšnega drugega razloga prekine oziroma konča.

Pred zožitvami je vedno treba peljati do konca in se nato vključiti na prevozni pas po sistemu zadrge.

To je tako imenovani sistem zadrge, ki pa ga zlasti v daljših kolonah vozniki ne izvajajo pravilno, saj se želijo predčasno vključiti na prevozni pas, medtem ko vozniki na tem pasu z nejevoljo gledajo na vse, ki po njihovem mnenju neupravičeno nadaljujejo vožnjo mimo njih vse do mesta zoženja, kjer se nato "silijo".

A pravilno je prav slednje: v primeru vožnje v koloni ali zastoja se vključimo šele tik pred zožitvijo in ne prej, določajo prometna pravila. To pomeni, da se morata z vozili napolniti oba prometna pasova do zožitve, saj se sicer sistem zadrge ne more razviti, pretočnost je slabša, zastoj pa se samo še podaljša. Ob tem prihaja tudi do siljenja voznikov z enega na drug vozni pas, za kar je zagrožena kazen 120 evrov. Če pa vozniki ovirajo vključevanje drugim vozilom na svoj pas, tvegajo 40 evrov kazni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.