Avto
34 ogledov

Ali vozite pravilno?

(Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Vulgarne besede in geste so običajen spremljevalec vključevanja po sistemu zadrge pred zožitvami na avtocestah ali pred delovišči. A največkrat prihajajo z napačnega voznega pasu!

Zakon določa, da so vozniki dolžni omogočiti vključevanje na svoj prometni pas, če se drugi prometni pas zaradi ovire na cesti ali kakšnega drugega razloga prekine oziroma konča.

Pred zožitvami je vedno treba peljati do konca in se nato vključiti na prevozni pas po sistemu zadrge.

To je tako imenovani sistem zadrge, ki pa ga zlasti v daljših kolonah vozniki ne izvajajo pravilno, saj se želijo predčasno vključiti na prevozni pas, medtem ko vozniki na tem pasu z nejevoljo gledajo na vse, ki po njihovem mnenju neupravičeno nadaljujejo vožnjo mimo njih vse do mesta zoženja, kjer se nato "silijo".

A pravilno je prav slednje: v primeru vožnje v koloni ali zastoja se vključimo šele tik pred zožitvijo in ne prej, določajo prometna pravila. To pomeni, da se morata z vozili napolniti oba prometna pasova do zožitve, saj se sicer sistem zadrge ne more razviti, pretočnost je slabša, zastoj pa se samo še podaljša. Ob tem prihaja tudi do siljenja voznikov z enega na drug vozni pas, za kar je zagrožena kazen 120 evrov. Če pa vozniki ovirajo vključevanje drugim vozilom na svoj pas, tvegajo 40 evrov kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.