AMZS test otroških sedežev: najboljši ima airbag

Foto: ADAC/AMZS
Foto: ADAC/AMZS
Test 32 otroških sedežev je pokazal precejšen razpon v kakovosti, ki čaka starše v trgovinah in na spletu. V loku se je treba izogniti štirim.
Oglej si celoten članek

AMZS je v sodelovanju z drugimi evropskimi avtoklubi in organizacijami opravil obsežen test otroških sedežev, ki so prišli v zadnjem času na tržišče. Preizkusili so 32 sedežev vseh velikostnih in starostnih skupin, od tistih za novorojenčke, pa do sedežev za 150 centimetrov velike otroke. 

Kot ugotavljajo pri organizaciji, kupcem ni bilo še nikoli na voljo tako pestra ponudba, kot danes. Splošno sliko glede varnosti in primernosti otroških sedežev ocenjujejo za dobro, a ne idealno. Še posebej pa jih veseli, da je po dolgem času eden od sedežev spet prejel najvišjo mogočo oceno "zelo dobro".

Tega v reklamah ne povedo 

Na testu vsak sedež intenzivno preizkusijo. Nabavijo jih po sistemu skritih nakupov kot običajni potrošniki. Vsakega preizkusijo glede ergonomije s pomočjo otrok, laboratoriji pa naredijo analizo vzorcev uporabljenih materialov. Na koncu jih še preizkusijo za varnost s pomočjo različnih simulacij trkov, pri tem pa podrobno merijo sile, ki delujejo na otrokovo telo.

AMZS test je najbolj verodostojen test sedežev, kar si ga lahko starši pred nakupom želijo. 

Zvezda letošnjega testa je otroški sedež proizvajalca Cybex, model anoris T i-size. Namenjen je otrokom med 76 in 125 centimetri višine. Njegova posebnost je, da je opremljen z varnostnim mehom, ki je nameščen v zgornji del varnostnega ščita prek trebuha. V primeru zaznave trka se meh sproži že po 25 milisekundah, po 40 milisekundah pa je že polno napihnjen in dodatno zaščiti otroka. Meritve obremenitev so pokazale zelo nizko tveganje za poškodbe. Sedež je, kot že omenjeno, dobil oceno "zelo dobro". Ima pa pričakovano tudi eno slabost - najvišjo ceno med vsemi.

Foto: ADAC/AMZS Test otroških sedežev

Z oceno "dobro" so ocenili kar 21 sedežev vseh kategorij. Šest sedežev je takšnih, ki so dobili zgolj oceno "zadovoljivo", saj na posameznih področjih testiranja ne dosegajo normativov glede varnosti. Štirje sedeži pa so takšni, ki se jih je treba v širokem loku izogniti, prejeli so namreč oceno "slabo". To je lahko posledica tako nevarnih materialov ali pa nezadostne zaščite v primeru trka.

Kliknite na spodnjo tabelo za povečavo

Foto: AMZS AMZS test otroških sedežev

V kategorijo najslabših sedežev (na spodnji sliki) na tokratnem testu sodijo Lionelo Antoon RWF (45 - 105 cm, do štiri leta starosti), Urban Kanga Uptown Model TV107 (1-4 leta, I), Kinderkraft Comfort Up (I/II/III, 1 -12 let) in Walser Kids Experts Noemi (100-135 cm, 4-9 let). Pri treh izmed omenjenih so med testom odkrili vsebnost snovi, ki lahko povzročajo raka, dva med njimi sta se zelo slabo izkazala pri zaščiti otroka med trkom.

Foto: ADAC/AMZS Test otroških sedežev

Zatečeno stanje Nevarna praksa. Starši, ne dopustite je!

Pred nakupom otroškega sedeža je zelo pomembno, da se starši seznanijo s ponudbo. Na AMZS strani lahko najdejo tudi rezultate testov otroških sedežev iz prejšnjih let. Rezultati od leta 2020 so neposredno primerljivi s trenutnimi rezultati. Pred tem obdobjem so veljali nekoliko drugačni standardi, vseeno pa je mogoče od letnika 2015 dalje še vedno priporočiti vse sedeže z oceno zelo dobro, dobro in zadovoljivo.

Ne več 150 cm, zdaj velja 140 cm in 36 kg

Z lanskoletnimi spremembami zakonodaje velja, da morajo v Sloveniji otroške sedeže (uradno zadrževalni sistem) uporabljati otroci, manjši od 140 centimetrov ali lažji od 36 kilogramov. Sedež mora biti primeren fizičnim lastnostim otroka. 

V motornem vozilu, ki ni opremljeno z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 140 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.