Avto
18934 ogledov

Nevarna praksa. Starši, ne dopustite je!

Otrok v avtu
Tovrstno početje včasih spregleda še policija. Starši ga ne bi smeli.

"Pri GoOpti smo naročili prevoz in otroške sedeže, a me je voznik tik pred odhodom poklical, če otroške sedeže res potrebujemo," je povedal starš, ki je nedavno uporabil njihovo storitev. "Ko sem mu povedal, da otroke v osebnem avtomobilu vedno prevažamo v otroškem sedežu, je zanje poskrbel. Zdi se mi, da mu je bilo odveč, ker je moral ponje v skladišče." 

Drugi nam je zaupal, da so četrtošolca prepeljali brez otroškega sedeža, čeprav je bil naročen, prav tako se zgodi, da otroke brez otroških sedežev otroke prevažajo taksisti. "Bil sem razočaran, ko smo za prevoz otroka v taksiju dobili jahača, čeprav smo za otroški sedež doplačali," je povedal eden od staršev. Tretji je priznal, da so se iz centra Ljubljane z otroci s taksijem domov že peljali brez otroških sedežev, čeprav to zakonsko ni dovoljeno. 

Otroke vozijo tudi brez sedežev

V Inštitutu za civilizacijo in kulturo, ki je dve leti nazaj med šolskimi prevozniki otrok sprožila akcijo Osnovna šola varne vožnje, so pred leti naredili preiskus uporabe otroških sedežev na terenu tudi med taksisti. "Nekateri so jih imeli, praviloma enoprostorci, nekateri se s tem sploh niso ukvarjali," je povedal direktor inštituta Andrej Brglez. "Bili so pripravljeni otroka prepeljati brez otroškega sedeža oz. jahača."

Prevoz otrok v šolskih kombijih PREVOZ OTROK V ŠOLO Avto V šolskih kombijih tudi dva otroka na enem sedežu (Foto: Shutterstock) Dedki, babice, tete in strici Avto Dedki, babice, tete in strici popustljivi pri pripasovanju otrok

Uradno tega ne taksisti ne drugi prevozniki ne potrdijo. "Če kupec ne označi, da potrebuje otroški sedež in ga zato voznik nima s seboj, se vožnja ne izvede, potnika se ne odpelje," pojasnjuje Helena Maruško iz GoOptija. "Ker imajo vozniki s seboj vedno rezervnega jahača, se lahko v takih primerih le-ta uporabi, vendar le, če otrok ustreza merilom za uporabo take vrste otroškega sedeža." Prav tako jahača uporabijo, če je otrok prevelik za naročen otroški sedež, vendar nižji od 150 centimetrov, kar je predpisana višina, do katere se zahteva uporaba otroških sedežev oz. jahačev. 

Če nimajo sedeža, zavrnejo

Pri družbi Taxi Metro otroških sedežev nimajo, imajo pa določeni šoferji v avtu jahača. "Če je otrok prenizek za jahača, se stranki svetuje drug javni prevoz," pojasnjujejo pri Taxi Metroju, kjer poudarjajo, da je povpraševanje za prevoz z otroškim sedežem ali jahačem zelo nizko. Tudi pri Intertoursu zagotavljajo, da otrok brez ustreznih avtosedežev ne prevažajo. "Ob naročilu je potrebno povedati, da gre za prevoz otroka in starost ali težo otroka," pojasnjujejo pri Intertoursu. "Glede na prejete informacije pošljemo ustrezno vozilo z ustreznim avto sedežem. Velikokrat se zgodi, da stranka že pred potrebo po prevozu povpraša o ponujenih možnostih in tako strankam vedno priporočimo, da taxi naroči vnaprej, zato da ji lahko zagotovimo varen prevoz."


Z zatečenim stanjem se ne bi smeli sprijazniti predvsem starši. Taksisti in drugi prevozniki otrok bi morali ponudbo otroških sedežev prepoznati kot dodano vrednost. 
Andrej Brglez, Inštitut za civilizacijo in kulturo

V primeru klicev za tekoči poziv sproti preverijo, ali imajo ustrezno vozilo ter ga, v primeru, če ga ni, strankam ne pošljejo. "Stranke počakajo, da se sprosti ustrezno vozilo," razlagajo pri Intertoursu. "Občasno se dogaja tudi to, da stranka sama ne pove, da gre za prevoz otroka. Ko voznik pride na zahtevani naslov, mora stranko žal zavrniti. Doplačila za prevoz z otroškim sedežem ni." 

Pri Cammeu, kjer so nam poslali tudi fotografije otroških sedežev, ki jih uporabljajo, poudarjajo, da so vozila v sodelovanju z Baby Centrom opremili z otroškimi sedeži, ki so dobili najboljše ocene s strani ADAC-ovih varnostnih testov. Strankam omogočajo izbiro med tremi skupinami otroških sedežev, in sicer med skupino za dojenčke do 9 mesecev (ali višine do 105 cm), skupino za majhne otroke od 9. meseca do četrtega leta (od 9 do 36 kg) ter skupino za otroke od 4 leta do 12 leta (od 15 do 36 kilogramov). "Priporočeno je, da stranka naroči prevoz z otroškim sedežem vsaj eno uro pred željenim prevozom," pravijo pri Cammeu. "Dodatnega doplačila za uporabo otroškega sedeža ni."

Otroški sedež v taxiju Cammeo | Avtor:

Spodbudna napoved GoOptija

Vsekakor spodbudna je napoved GoOptija, ki bo v kratkem nadgradil obstoječi sistem naročevanja prevozov za otroke, pri čemer doplačila za otroški sedež tako kot sedaj ne bo. "V kratkem bomo pri GoOpti sistem izbora otroškega sedeža še dodatno nadgradili," pojasnjuje Maruškova. "Kupcu, ki bo pri rezervaciji prevoza označil, da bo med potniki tudi otrok, bo sistem ponudil izbiro med petimi možnostmi." Na voljo bo pet skupin, in sicer skupina 0 (0 - 10 kg /lupinica), skupina 1 (8 - 15 kg), skupina 2 (15 - 35 kg), skupina 3 (22 - 36 kg / jahač) ter skupinna 5 (ne potrebuje otroškega sedeža). 

A Brglez iz Inštituta za civilizacijo in kulturo opozarja, da kilogrami ne bi smeli biti edino merilo za izbiro skupine otroškega sedeža ter da predstavlja jahač slabšo alternativo. "Največja vrednost otroškega sedeža je, da otroka zadržijo v sedežu, medtem ko ga jahač ne. Poleg tega je zaščita otrokovega telesa v jahaču pri bočnih trkih bistveno zmanjšana," pojasnjuje razliko med njima. "Drug problem je, da otroci med daljšo vožnjo pogosto zaspijo in če so v jahaču zgornji del telesa zdrsne, tako da ga varnostni pas ne zaobjame več. Če pride do trka, so poškodbe zelo velike. Pri otroškem sedežu, ki ima bočni oprijem, glava zaniha levo ali desno, a telo ostane v sedežu."

Jahač je bolje kot nič, če je pot kratka

Poleg kilogramov je pri izbiri med otroškim sedežem in jahačem zelo pomembna otrokova višina. "Varnostni pas naj teče po sredini območja med vratom in koncem ramen, nikakor ne sme zarezati v vrat," poudarja Brglez. "Če je otrok premajhen, gre pas med vratom in ušesom ter zareže v vrat, kar je v primeru trka zelo nevarno."

Jahača raje ne izberemo, vendar je bolje kot nič, zlasti pri krajših prevozih. Otroški sedež zadrži telo v lupini, jahač ga ne. Zaščita otroka pri bočnem trku je v otroškem sedežu bistveno večja kot v jahaču. 
Andrej Brglez, Inštitut za civilizacijo in kulturo

Otroški sedež 100-150 cm Avto Nova pravila pri otroških sedežih in jahačih že veljajo Jahač Tu je dokaz Avto Poziv staršem: jahače vrzite v smeti

Pri Inštitutu za civilizacijo in kulturo sicer opozarjajo tudi na neustrezne šolske prevoze v kombijih. "V Sloveniji občina in šola zagotavljata prevoze otrok v šolo z avtobusi ali kombiji," razlaga Brglez. "A v teh kombijih otroci pogosto niso niti pripeti, kaj šele, da bi bili na ustreznih avtosedežih. Poleg tega, da je to nevarno, dajejo napačno sporočilo otrokom, saj jih v šolah učijo eno, delajo pa drugo. Podobno je pri prevozih otrok v kombijih s športnimi klubi."

Po naših informacijah tudi policisti včasih pri takšnih prevozih zamižijo na eno oko, čeprav uradno zagotavljajo, da preverjajo prevoznike enako kot druge osebne voznike. "Policisti pri vsakem postopku, ki ga opravijo z voznikom motornega vozila preverjajo tudi uporabo varnostnega pasu oziroma uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov za otroke," pojasnjuje Vesna Drole z Generalne policijske uprave.

Posebne akcije policije

Dodaja, da bosta na državnem nivoju letos načrtovani dve akciji, kjer se je še posebej preverjala uporaba varnostnega pasu. Na državnem nivoju sta v letošnjem letu načrtovani dve akciji, kjer se še posebej preverja uporabo varnostnega pasu. Med 12. in 17. marcem je bila akcija varnostni pas, druga bo potekala ob začetku šolskega leta, ko so policisti še posebej pozorni na pravilni prevoz otrok v šolo in iz nje.

Na ustreznost prevozov otrok sni še posebej pozorni ob začetku in koncu počitnic, v obdobjih ko potekajo prevozi na različne izlete, ki jih organizirajo šole in pa v času zimskih počitnic, ko gre za prevoze otrok na smučišča.

Vesna Drole, GPU

Otrok v avtomobilu kdo plača kazen? Avto Smete z otrokom v taksi brez otroškega sedeža?

Posebno akcijo so v preteklosti izvedli skupaj z oddajo Avtomobilnost, kjer so s pomočjo policistov ugotavljali, v katerih šolah pri prevozih s kombiji nimajo otroških sedežev. "V sodelovanju s sponzorji je bilo v uporabo danih preko sto otroških sedežev," navajajo pri Policiji. Statističnih podatkov za kršitve neuporabe otroških sedežev v kombijih nimajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Saranosti
    Saranosti 01:28 22.avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site ==>> Sexydrom.com

  • franc394 15:05 21.avgust 2018.

    Haha, sem pri Intertoursu izkusil kako dosledni so, ja: https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=151&t=10965694#msg-10966710

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:00 21.avgust 2018.

    Če greš z avtobusom, tam ni otroških sedežev. Je potem javni prevoz nevarna praksa?