Avto
598 ogledov

Smete z otrokom v taksi brez otroškega sedeža?

Otrok v avtomobilu Shutterstock
"Med poletjem bo otrok v varstvu na drugem koncu Ljubljane, jaz pa nimam avta, mož bo delal na drugem koncu Slovenije. Razmišljam, da bi ga šla iskat po službi s taksijem, pa ne vem, če se lahko vozi zadaj pripet, če ni v sedežu?,“ je pomislek mamice na enem od spletnih forumov.

"Naša taksi služba ima en avtomobilski sedež, a je treba ob naročilu taksija to povedati," pravi predsednik Taxi društva Ljubljana Marko Babnik. Dodaja, da je takih primerov zelo malo, predvsem se tega poslužujejo tujci za prevoz od letališča do Ljubljane in obratno. "Voznik bo zavrnil stranko z otrokom, če nima avtosedeža, vsaj pri nas je tako,“ pojasnjuje Babič.

Zakaj manjši od 150 centimetrov ne smejo sedeti na običajnih sedežih?

Strokovnjak za mobilnost Andrej Brglez iz Inštituta za civilizacijo in kulturo pojasnjuje, da majhni otroci, tisti z manj kot 150 centimetrov višine, na običajnih avtomobilskih sedežih sedijo prenizko glede na višino zgornjega dela tritočkovnega varnostnega za to varnostni pas z ostrim robom pritiska na njihov vrat. V nesreči oziroma takrat, ko mora varnostni pas opraviti svojo vlogo, to je lahko že pri močnem zaviranju, pa to pomeni da varnostni pas pritisne (celo zareže) na otrokov vrat. V skrajnih primerih lahko pride celo do zadušitve.

Po besedah Brgleza, druga nič manjša težava neuporabe otroškega varnostnega sedeža ali jahača je, da lahko otrok zdrsne izpod pasu, kar pomeni da pri močnem zaviranju in še bolj pri trku s težo zgornjega dela telesa močno zaniha naprej in nazaj, kar že samo močno poveča možnost poškodb seveda pa se pri tem lahko tudi neposredno poškoduje ob udarcu v naslon sprednjega sedeža.

"Otroški sedeži majhne otroke zavarujejo tako, da jih dvigne do višine, da je lega varnostnega pasu pravilna, torej čez in po sredini ramena. To omogoči, da varnostni pas pritisne trup ob naslonjalo sedeža in ga obdrži pri miru," dodaja Brglez, ki je eden od avtorjev televizijske oddaje Avtomobilnost na RTV Slovenija, kjer so pred kratkim izvedli pobudo k dvigu varnosti otrok med šolskimi prevozi.

Naši otroci so v šolskih kombijih ogroženi

Izpostavili so dejstvo, da se naši otroci vozijo nevarno tudi takrat (pa žal to ni pravilo), ko jim voznik šolskega kombija reče, naj se pripnejo. "Pri taksi prevozih je povsem enako: nič ne pomaga, če majhne otroke v taksiju pripnemo - brez uporabe varnostne sedeža, se otroci vozijo nevarno. Tak je tudi zakon, a nam se zdi še bolj pomembno enotno sporočilo otrokom, ki morajo spoznati, da se je v avtu, v vsakem in vedno treba voziti varno,” dodaja strokovnjak.

Kazen plača taksist

Na policiji so nam odgovorili, da je v primeru, da policisti med opravljanjem nadzora v taksiju zalotijo otroka brez ustreznega otroškega sedeža, za to odgovoren voznik. Globa za voznika je 120 evrov, za pravno osebo pa 1000 evrov. Evidence izrečenih glob ne vodijo po dejavnostih ali poklicih kršiteljev, zato nimajo podatkov koliko voznikov taksi vozil je bilo oglobljenih zaradi tega.

Komentarjev 5
  • alvalavs 09:48 29.junij 2015.

    otroški sedeži so problem ker večjega od jahača niti ne moreš vozit skoz seboj v prtljažniku ker zmanjka prostora za prtljago..potniki pa itak morajo biti pripeti vsi na zadnjem sedežu tudi.

  • Dare Dado 11:17 28.junij 2015.

    pri nas je važn pobiranje denarja in nič drugega, bedaki

  • Senior 10:16 28.junij 2015.

    Slovenija nima strokovnjakov na nobenem območju!