Avto
174 ogledov

Dedki, babice, tete in strici popustljivi pri pripasovanju otrok

Dan za varen avto BTC Saša Despot
Na Dnevu za varen avto, ki je bil v Ljubljani, so si udeleženci dogodka lahko pogledali, kako se pravilno namesti in pripasa otroka v avtomobilu? Kaj so največje napake, ki jih počnejo? Odgovore smo poiskali pri inštruktorjih AMZS ob pomoči avtosedežev proizvajalca Peg Perego.

Naj mamica v avtomobilu sedi spredaj ali zadaj pri otrocih? Odgovor na vprašanje je preprost? Če smo zgled otroku in se pripasamo, je to povsem nepomembno vprašanje. Še vedno pa vse preveč staršev, ki so povsem brezbrižni. Pri AMZS tudi sami pogosto opažajo, da na kratkih razdaljah, na primer od stanovanja do trgovine, starši posadijo kar v naročje za volan avtomobila.

To je nedopustno in lahko hitro usodno. "Večina ljudi se ne zaveda, kaj pomeni trk že pri hitrosti 30 km/h. Naletna teža otroka, ki ni pripet, se tako poveča, da poleti skozi steklo.“

Odpnite otroku bundo

"Na naših tečajih in delavnicah vožnje na željo udeležencev razložimo kako se pravilno pripasa otroka v otroški sedež,“ pravi Brane Legan iz AMZS in pojasnjuje, kaj so tiste največje napake, ki jih počnejo tisti, ki prevažajo otroke: "Najprej je pomembno, da pravilno namestimo sedeže. Nato pa tudi to, kako so otroci pripasani. Le pravilno pripasani bodo v sedežu varni. Ko nameščamo otroške sedeže je treba varnostni pas zategniti do konca. Otrok mora v pravilnem položaju fiksno sedeti v sedežu.“ Vse prevečkrat namreč pozabljamo na nalento težo, ko pride do trka. Če karkoli v vozilu ni pripeto z varnostnim pasom tako kot mora biti, je to dodatna nevarnost tako za ostale v avtomobilu, kot tudi otroka. S pravilnim pripasovanjem bomo preprečili vsakršno nihanje otroka in sedeža. Če je pas zrahljan, varnostni pas ni dovolj zategnjen, zato pride do nihanja otroškega sedeža in otroka v njem.

To bo še bolj pomembno v hladnejšem delu leta, ki je pred nami. Inštruktorji za varno vožnjo zato priporočajo, da se vsaj zgornja oblačila z otrok sleče ali odpne in se na ta način prepreči, da bi bil varnostni pas zrahljan.

Otroci pobegnejo iz sedeža

Na AMZS opažajo, da so starši sicer dobro seznanjeni s tem, večja težava je v tetah, stricih, dedkih in babicah. Pogosto jih prav slednji vozijo na okoli na kratkih razdaljah  v vrtec, na razne prostočasne dejavnosti.

Velika težava je tudi ta, da se otroci hitro znajdejo in sami odpnejo, ali pa potisnejo roke mimo varnostnih pasov. Rešitev je le ena. "Mi smo zgled otroku. Če sedimo nepripeti tudi sami dajemo napačen zgled otroku. Mamici na ta ni treba sedeti zadaj, da bi bil otrok med vožnjo ves čas pripasan,“ še meni strokovnjak AMZS.

Kdaj otrok res sme sedeti na prednjem sedežu?

Otrok nikar ne prevažajte spredaj v lupinicah, če prej niste izklopili zračne blazine. Testi trčenj pri 64 km/h v ADAC preizkusnem centru so namreč pokazali, da sprožena blazina namreč udari v otroški sedež in ga potisne proti naslonu avtomobilskega sedeža, s čimer nastanejo trikrat večje obremenitve na otrokovo glavo in vrat kot v primeru trka brez blazine, prav tako so te do 150 kilogramov težke obremenitve zaradi delovanja blazine razmeroma zelo dolge. Izjemno hude poškodbe ali dojenčkova smrt so tako zelo verjetne. Po drugi strani je test ob izklopljeni blazini pokazal, da je dojenček tudi spredaj v primeru trka dokaj dobro zaščiten, saj ga sile pritisnejo ob naslonjalo lupinice, kar je veliko bolj varno, kot če bi ga s pogledom v smeri vožnje zadrževal le varnostni pas.

Drugače pa je, ko otrok lupinico prerase in sedi v navadnem otroškem sedežu ustrezne kategorije I, II ali III. Če proizvajalec avtomobilov in sedeža to dovolita, zakonsko ni ovire, da ne bi prevažali otroka na sovoznikovem sedežu. A je potrebno za varnost pri tem upoštevati dva pogoja - varnostni meh mora biti vklopljen, zelo pomembno pa je, da je avtomobilski sedež pomaknjen povsem nazaj.

Če otrok sedi dovolj daleč od armaturne plošče, se ob trku varnostni meh v celoti napolni in varno zadrži otrokovo glavo ob njenem gibanju naprej. Varnostni meh je tako v pomoč pri zaščiti otroka ob trku. Podatki na testu so pokazali, da je otrok na tak način bolje zaščiten kot pa, če se varnostni meh ne sproži in je zaščita prepuščena le otroškemu varnostnemu sedežu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.