Kamere v avtih dovoljene!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Velika novost, ki bo (morda) imela vpliv tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Posnetke armaturnih kamer, ki jih ljudje napravijo med vožnjo, lahko odslej v Nemčiji kot dokaz uporabljajo v sodnih postopkih, četudi bi si posnetki prišli navzkriž z veljavnimi standardi o varovanju zasebnosti. Takšna odločitev nemškega zveznega vrhovnega sodišča pomeni velik preobrat, saj so doslej sodišča na nižjih stopnjah zavračala tovrstne posnetke, četudi bi z njihovo pomočjo obdolženci lahko dokazali svojo nedolžnost v primeru prometnih nesreč. 

V Nemčiji debata na temo kamer na armaturkah poteka že od leta 2016, saj je v državi zaradi zgodovinsko pogojenih okoliščin kakršenkoli nadzor, še posebej pa videonadzor zelo občutljiva tema, varovanje zasebnosti pa postulat. To se je pokazalo tudi v primeru, ko bi lahko posnetek s kamere opral krivde obdolženca, a mu lokalno sodišče posnetka ni želelo sprejeti kot dokaz, saj zakon določa, da je kakršnokoli stalno snemanje v javnosti brez privolitve oseb nedovoljeno. 

Primer je prišel vse do zveznega sodišča, ki je v precedenčni sodbi sedaj ugotovilo, da bi posnetki kamer v avtomobilu lahko bili sprejeti kot dokaz. Sodišče hkrati ugotavlja, da to še ne pomeni dovoljenja za stalno snemanje dogajanja, temveč bi morala tehnika poskrbeti za to, da bi se neuporabni posnetki stalno prepisovali, ohranili pa le tisti, ki bi bili povezani z nesrečo, poroča Reuters. Kamera bi to lahko prepoznala po naglem zaviranju avtomobila, predlaga sodišče.

Vrhovno sodišče je nižjim sodiščem tudi pustilo varovalko, da se sodniki od primera do primera odločijo, ali bodo sprejeli v dokaz posnetek, ki bi lahko dodatno pojasnil okoliščine neke nesreče. Obenem je zvezno sodišče spomnilo, da so posnetki marsikdaj koristni, saj velikokrat drugih prič v nesreči ni, prav tako pa se vsi ljudje, ki se pojavijo na takšnih posnetkih, nahajajo na javnem kraju in ne morejo pričakovati polne zasebnosti. 

različne prakse Nikar ne snemajte ceste v Avstriji!

Nemško zavarovalniško združenje GDU, ki si prizadeva za širše vključitev posnetkov v reševanje škodnh primerov, ni povsem zadovoljno z odločitvijo sodišča, saj meni, da je začrtalo premalo jasne smernice. 

Bo pa nova nemška praksa morda vplivala tudi na razmere v Sloveniji, saj v naših postopkih veljajo podobne stroge omejitve glede varovanja zasebnosti, kot v Nemčiji, kar se je doslej nanašalo ne le na kamere za armaturke, temveč tudi pri vpeljevanju nekaterih naprednejših sistemov za nadzor prometa.

avto kamere S kamero še ne boste policist

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:48 9. Julij 2019.

    To bi moral biti tudi pri nas .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.