Avtomobile bomo zaganjali z zadnjico

Foto: AIIT Tokyo
Foto: AIIT Tokyo
Japonci so izumili nov sistem za zagon vozila. Namesto ključa bo dovolj zgolj zadnjica, ki jo bo moral prepoznati sistem, vgrajen v avtomobilski sedež. Izumitelji so prepričani, da bodo s tem preprečili številne kraje.
Oglej si celoten članek

Če vas sistem po tem, ko se boste usedli na avtomobilski sedež, ne bo prepoznal, se motor avtomobila ne bo zagnal. Inženirji z Advanced Institute of Industrial Technology v Tokiu so namreč razvili nov biometrični protivlomni sistem, ki uporablja edinstven način za prepoznavo lastnika vozila – njegove zadnjice, piše portal wired.com.

Voznikov sedež je opremljen s 360 senzorji, ki na lestvici merijo pritisk od 0 do 256, imajo pa tudi posebne 3D-senzorje, ki analizirajo voznikovo zadnjico in potrdijo, ali gre za lastnika vozila. Če vas, potem ko sedete v sedež, sistem ne prepozna kot lastnika, prepreči zagon motorja. Inženirji trdijo, da je sistem 98-odstotno učinkovit, niso pa pojasnili, kaj se bo zgodilo v primeru, če bo voznik ali voznica izgubil/-a ali pridobil/-a nekaj kilogramov, oziroma če bo vozilo poskušal zagnati nekdo, ki bo fizično podoben lastniku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • jst
    11:12 2. Januar 2012.

    Kaj ko bi zumili pogon na sranje, saj je tega v naši državi na pretek pa še izvažali bi lohka

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.