Avto
19 ogledov

Avtomobile bomo zaganjali z zadnjico

Avto sedež AIIT Tokyo
Japonci so izumili nov sistem za zagon vozila. Namesto ključa bo dovolj zgolj zadnjica, ki jo bo moral prepoznati sistem, vgrajen v avtomobilski sedež. Izumitelji so prepričani, da bodo s tem preprečili številne kraje.

Če vas sistem po tem, ko se boste usedli na avtomobilski sedež, ne bo prepoznal, se motor avtomobila ne bo zagnal. Inženirji z Advanced Institute of Industrial Technology v Tokiu so namreč razvili nov biometrični protivlomni sistem, ki uporablja edinstven način za prepoznavo lastnika vozila – njegove zadnjice, piše portal wired.com.

Voznikov sedež je opremljen s 360 senzorji, ki na lestvici merijo pritisk od 0 do 256, imajo pa tudi posebne 3D-senzorje, ki analizirajo voznikovo zadnjico in potrdijo, ali gre za lastnika vozila. Če vas, potem ko sedete v sedež, sistem ne prepozna kot lastnika, prepreči zagon motorja. Inženirji trdijo, da je sistem 98-odstotno učinkovit, niso pa pojasnili, kaj se bo zgodilo v primeru, če bo voznik ali voznica izgubil/-a ali pridobil/-a nekaj kilogramov, oziroma če bo vozilo poskušal zagnati nekdo, ki bo fizično podoben lastniku.

Komentarjev 1
  • jst 11:12 02.januar 2012.

    Kaj ko bi zumili pogon na sranje, saj je tega v naši državi na pretek pa še izvažali bi lohka