Avto
11 ogledov

Slovenci počastili 125 let avtomobila

Na srečanju so predstavili delujočo maketo izvirnega avtomobila v merilu 1:8. (F Žurnal24 main
125 let od izuma avtomobila so člani Mercedes-Benz cluba Slovenija z gosti počastili tudi v Sloveniji.

29. januarja pred 125 leti je Nemec Carl Benz prijavil patent za osebno vozilo na bencinski pogon s štiritaktnim motorjem. Patent Benz Patent Motorwagen Nummer 1 do danes velja za prvi avtomobil. In prav njegov izum je spremenil svet.

Pionir avtomobilizma še danes s svojim imenom zaznamuje vozila znamke Mercedes-Benz. V Sloveniji imamo že štiri leta klub ljubiteljev starodobnih vozil Mercedes, ki so se jim letos pridružili tudi ljubitelji novodobnih vozil. Prvo letošnje srečanje so priredili na Brezovici pri Ljubljani, kjer se tudi običajno odvijajo srečanja. Tokratno je imelo še posebno praznično noto. Na srečanju so občudovali delujočo maketo izvirnega avtomobila v merilu 1:8, ob koncu pa so se s torto spomnili nastanka avtomobila.

Mercedes je skozi celoten zgodovinski razvoj prispeval ogromno varnostnih patentov, ki so izboljšali varnost na svetovnih cestah. Mnogi namreč ne vedo, da je poleg prvega avtomobila na bencinski motor prav Mercedes predstavil prvo vozilo z varnostno "kletko" in stisljivimi conami, prvi zavorni sistem ABS (1978) in prvo zračno blazino airbag (1981).

Ljubitelji in člani kluba se bodo avgusta odpravili tudi v Berlin, kjer bo največje svetovno srečanje vozil Mercedes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.