Avtomobili, ki lahko letos dobijo status starodobnika

Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer Foto: Wikimedia Olditmer
Kateri avtomobilski modeli si od letos lahko pridobijo status oldtimerja oziroma starodobnika? Leta 1986 je prišlo na trg kar nekaj zanimivih avtov.
Oglej si celoten članek

BMW M3 in serija 3 kabriolet, opel omega, audi 80 ... Kar nekaj modelov je, ki so z letošnjim letom pridobili pravico do statusa starodobnik. Leto 1986 je bilo leto katastrof, če pomislimo le na raketoplan Challenger ali Černobil, bilo pa je tudi leto precejšnjih prelomnic pri avtomobilizmu.

Novi avtomobili takratne ere so odkrivali čare elektronike, ki je omogočila tudi pohod dizlov, katalizatorji pri bencinarjih so postajali nekaj običajnega, uvajati se je pričel ABS sistem, klimatska naprava je pri evropskih avtih pričela pohod po razredih navzdol. 

Kaj je starodobnik

Starodobnik je po zakonu vozilo, ki je bilo izdelano pred 30 ali več leti, ohranjeno in tehnično vzdrževano tako, da je skladno z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko in se zaradi svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ne uporablja za vsakodnevne prevoze. Status starodobnika mora odobriti pristojni strokovni organ, v Sloveniji sta to Zveza SVS in SVAMZ.

Starodobnik ima pri tehničnem pregledu, cestnini in zavarovanju precejšnje ugodnosti v obliki popustov. 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:50 1. Februar 2016.

    Furov bom mečko letnik 86 :-)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.