Avto
1542 ogledov

Avtomobili, ki lahko letos dobijo status starodobnika

Olditmer
1/15
Wikimedia
Kateri avtomobilski modeli si od letos lahko pridobijo status oldtimerja oziroma starodobnika? Leta 1986 je prišlo na trg kar nekaj zanimivih avtov.

BMW M3 in serija 3 kabriolet, opel omega, audi 80 ... Kar nekaj modelov je, ki so z letošnjim letom pridobili pravico do statusa starodobnik. Leto 1986 je bilo leto katastrof, če pomislimo le na raketoplan Challenger ali Černobil, bilo pa je tudi leto precejšnjih prelomnic pri avtomobilizmu.

Novi avtomobili takratne ere so odkrivali čare elektronike, ki je omogočila tudi pohod dizlov, katalizatorji pri bencinarjih so postajali nekaj običajnega, uvajati se je pričel ABS sistem, klimatska naprava je pri evropskih avtih pričela pohod po razredih navzdol. 

Kaj je starodobnik

Starodobnik je po zakonu vozilo, ki je bilo izdelano pred 30 ali več leti, ohranjeno in tehnično vzdrževano tako, da je skladno z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko in se zaradi svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ne uporablja za vsakodnevne prevoze. Status starodobnika mora odobriti pristojni strokovni organ, v Sloveniji sta to Zveza SVS in SVAMZ.

Starodobnik ima pri tehničnem pregledu, cestnini in zavarovanju precejšnje ugodnosti v obliki popustov. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • blueone 16:50 01.februar 2016.

    Furov bom mečko letnik 86 :-)