Avtonomni avti v nesrečah, ker vozijo preveč po pravilih

Foto: PSA
Foto: PSA
Avtomobili, ki vozijo po principu avtonomne vožnje, naj bi bili eden od pomembnih instrumentov doseganja cilja, da v prihodnosti ne bo več nesreč. A trenutno dosegajo ravno nasprotno. Razlog? Vozijo preveč po pravilih.
Oglej si celoten članek

Avtomobili brez voznika oziroma avtonomna vozila vedno in brez izjem upoštevajo cestno-prometna pravila, kar naj bi bil ideal varne vožnje, Pa ni, študije kažejo, da so trenutno dvakrat pogosteje udeležena v prometnih nesrečah v primerjavi z klasičnimi vozili z vozniki, povzema Bloombergovo poročilo STA. Najpogostejši scenarij je, da se jim v zadek zaleti drugo vozilo, v katerem sedi nepozoren ali agresiven voznik.

"Ta vozila se ustavijo ali upočasnijo, ko človek morda ne bi," je pojasnil eden od avtorjev študije Brandon Schoettle. V veliki večini gre resda zgolj za blage trke, vseeno pa se število nesreč na prometnih cestah hitro povečuje, zato se programerji vse pogosteje sprašujejo, ali bi morali te avtomobile naučiti kršenja zakonov.

Debate so tudi na področju etičnih dilem, kaj naj takšno vozilo stori, če bi denimo moralo sprejemati odločitve o življenju in smrti. Ali naj bi na primer takšno vozilo žrtvovalo življenje svojega potnika, če bi se s tem izognilo zagotovo smrtonosnemu trčenju s šolskim avtobusom?

Za mrzel tuš prizadevanjem Googla in tudi nekaterih drugih snovalcev vozil brez volana in stopalk je te dni poskrbela zvezna država Kalifornija, ki je objavila predlog pravil, v njih pa je zapisano, da mora biti človek v vsakem trenutku pripravljen prevzeti nadzor nad vozilom in poprijeti volan.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.