Avto
56 ogledov

Avtonomni avti v nesrečah, ker vozijo preveč po pravilih

Avtonomno vozilo PSA
Avtomobili, ki vozijo po principu avtonomne vožnje, naj bi bili eden od pomembnih instrumentov doseganja cilja, da v prihodnosti ne bo več nesreč. A trenutno dosegajo ravno nasprotno. Razlog? Vozijo preveč po pravilih.

Avtomobili brez voznika oziroma avtonomna vozila vedno in brez izjem upoštevajo cestno-prometna pravila, kar naj bi bil ideal varne vožnje, Pa ni, študije kažejo, da so trenutno dvakrat pogosteje udeležena v prometnih nesrečah v primerjavi z klasičnimi vozili z vozniki, povzema Bloombergovo poročilo STA. Najpogostejši scenarij je, da se jim v zadek zaleti drugo vozilo, v katerem sedi nepozoren ali agresiven voznik.

"Ta vozila se ustavijo ali upočasnijo, ko človek morda ne bi," je pojasnil eden od avtorjev študije Brandon Schoettle. V veliki večini gre resda zgolj za blage trke, vseeno pa se število nesreč na prometnih cestah hitro povečuje, zato se programerji vse pogosteje sprašujejo, ali bi morali te avtomobile naučiti kršenja zakonov.

Debate so tudi na področju etičnih dilem, kaj naj takšno vozilo stori, če bi denimo moralo sprejemati odločitve o življenju in smrti. Ali naj bi na primer takšno vozilo žrtvovalo življenje svojega potnika, če bi se s tem izognilo zagotovo smrtonosnemu trčenju s šolskim avtobusom?

Za mrzel tuš prizadevanjem Googla in tudi nekaterih drugih snovalcev vozil brez volana in stopalk je te dni poskrbela zvezna država Kalifornija, ki je objavila predlog pravil, v njih pa je zapisano, da mora biti človek v vsakem trenutku pripravljen prevzeti nadzor nad vozilom in poprijeti volan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.