Azbest v kitajskih avtomobilih

Foto: EPA
Foto: EPA
Kitajska proizvajalca vozil Great Wall in Chery sta v Avstraliji povzročila preplah, saj so morali zaradi azbesta na motorju in izpušnih ceveh ob vstopu v državo zavrnili kar 23 tisoč vozil.
Oglej si celoten članek

Avstralski urad za zaščito potrošnikov je kitajska proizvajalca vozil Great Wall in Chery soočil s težkimi obtožbami, ki se nanašajo na azbest v vozilih, namenjenih prodaji na avstralskem tržišču.

Strupeno in prepovedano substanco so ob carinski kontroli odkrili na pogonskih agregatih in izpušnih ceveh vozil, podrobna preiskava pa je potrdila sume carinikov. Odkritje je v Avstraliji izzvalo pravo razburjenje in preplah. Med številnimi kritikami so mediji izpostavili izjavo predsednika sindikata industrijskih delavcev Paula Bastiana, ki je napadel Kitajce: "Zelo enostavno, azbest ubija ljudi. Dolgotrajno vdihavanje povzroča huda obolenja. Če podjetja ne znajo odstraniti smrtonosnih substanc iz svojih avtomobilov, nimajo česa iskati v naši državi."

Kitajski proizvajalci, ki so v prvi vrsti znani po replikah, poskušajo prodreti na vsa svetovna tržišča. Tako je prav Great Wall pred kratkim v Bolgariji odprl svojo prvo tovarno, v kateri bodo proizvajalci tri svoje modele za bolgarski trg, kasneje pa tudi za vse ostale evropske države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.