Avto
30 ogledov

Azbest v kitajskih avtomobilih

Great Wall EPA
Kitajska proizvajalca vozil Great Wall in Chery sta v Avstraliji povzročila preplah, saj so morali zaradi azbesta na motorju in izpušnih ceveh ob vstopu v državo zavrnili kar 23 tisoč vozil.

Avstralski urad za zaščito potrošnikov je kitajska proizvajalca vozil Great Wall in Chery soočil s težkimi obtožbami, ki se nanašajo na azbest v vozilih, namenjenih prodaji na avstralskem tržišču.

Strupeno in prepovedano substanco so ob carinski kontroli odkrili na pogonskih agregatih in izpušnih ceveh vozil, podrobna preiskava pa je potrdila sume carinikov. Odkritje je v Avstraliji izzvalo pravo razburjenje in preplah. Med številnimi kritikami so mediji izpostavili izjavo predsednika sindikata industrijskih delavcev Paula Bastiana, ki je napadel Kitajce: "Zelo enostavno, azbest ubija ljudi. Dolgotrajno vdihavanje povzroča huda obolenja. Če podjetja ne znajo odstraniti smrtonosnih substanc iz svojih avtomobilov, nimajo česa iskati v naši državi."

Kitajski proizvajalci, ki so v prvi vrsti znani po replikah, poskušajo prodreti na vsa svetovna tržišča. Tako je prav Great Wall pred kratkim v Bolgariji odprl svojo prvo tovarno, v kateri bodo proizvajalci tri svoje modele za bolgarski trg, kasneje pa tudi za vse ostale evropske države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.