BMW delavci dobili "super oblačila"

Foto: Ekso Bionics
Foto: Ekso Bionics
BMW je nekatere svoje delavce v tovarni Spartanburg v ZDA v okviru pilotnega programa in testiranj opremil z napravami "eksovest",. To so neke vrste jopiči, ki se jih nosi kot nahrbtnike in omogočajo zmanjšanje mišične obremenitve delavcev, ki delajo na nogah.
Oglej si celoten članek

Robotska naprava, oziroma jopič, spominja na oblačilo filmskega junaka Irona Mana, ki je navdahnil izumitelje t. i. "exoskeleta" - mehaničnega robotskega sistema, ki je lahko običajnemu človeku v pomoč pri reševanju velikega števila življenjskih situacij in mu omogoča "nadčloveško moč."

Vsi bi imeli svojega

Jopič so naredili pri ameriškem podjetju Ekso Bionics iz Richmonda v Kalifornjiji. Za delovanje ne porablja nikakršne energije, ampak zagotavlja ergonomsko usklajeno podporo rok in zgornjega dela telesa ter ustvarja na videz breztežnostno stanje, ko delavec predmete drži v rokah. S tem so zmanjšali obremenitve in utrujenost delavcev, ki opravljajo delo v stoje, z rokami obrnjenimi navzgor.

Prvi vtisi so pozitivni, snovalci naprave in pri BMW pa so prepričani, da bi lahko takšne robotske jopiče kmalu množično začeli uporabljati v tovarnah. Največje prednosti so večja produktivnost in zmanjšana utrujenost delavcev.

Frank Pochiro, predstavnik tovarne v Spartanburgu, pravi, da delavci, ki so preizkusili napravo, ne želijo več delati brez nje. V tovarni upajo, da bo lahko imel vsak delavec svojo napravo, s čimer bi se izognili higienskim nevšečnostim. Napravo bi kmalu lahko začeli testirati tudi v BMW proizvodnjah v Nemčiji in na Kitajskem.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.