Avto
22 ogledov

BMW delavci dobili "super oblačila"

Exoskelet Ekso Bionics
BMW je nekatere svoje delavce v tovarni Spartanburg v ZDA v okviru pilotnega programa in testiranj opremil z napravami "eksovest",. To so neke vrste jopiči, ki se jih nosi kot nahrbtnike in omogočajo zmanjšanje mišične obremenitve delavcev, ki delajo na nogah.

Robotska naprava, oziroma jopič, spominja na oblačilo filmskega junaka Irona Mana, ki je navdahnil izumitelje t. i. "exoskeleta" - mehaničnega robotskega sistema, ki je lahko običajnemu človeku v pomoč pri reševanju velikega števila življenjskih situacij in mu omogoča "nadčloveško moč."

Vsi bi imeli svojega

Jopič so naredili pri ameriškem podjetju Ekso Bionics iz Richmonda v Kalifornjiji. Za delovanje ne porablja nikakršne energije, ampak zagotavlja ergonomsko usklajeno podporo rok in zgornjega dela telesa ter ustvarja na videz breztežnostno stanje, ko delavec predmete drži v rokah. S tem so zmanjšali obremenitve in utrujenost delavcev, ki opravljajo delo v stoje, z rokami obrnjenimi navzgor.

Prvi vtisi so pozitivni, snovalci naprave in pri BMW pa so prepričani, da bi lahko takšne robotske jopiče kmalu množično začeli uporabljati v tovarnah. Največje prednosti so večja produktivnost in zmanjšana utrujenost delavcev.

Frank Pochiro, predstavnik tovarne v Spartanburgu, pravi, da delavci, ki so preizkusili napravo, ne želijo več delati brez nje. V tovarni upajo, da bo lahko imel vsak delavec svojo napravo, s čimer bi se izognili higienskim nevšečnostim. Napravo bi kmalu lahko začeli testirati tudi v BMW proizvodnjah v Nemčiji in na Kitajskem.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.