Avto
246 ogledov

Po zaslužek v nemške avtomobilske tovarne

Audijeva tovarna EPA
Audijeva tovarna v Neckarsulmu v Nemčiji izpolnjuje sanje delavcev z juga. V tovarni, v kateri proizvajajo najbolj luksuzne audije, dela tudi 60 Hrvatov, ki bodo poleg plače letos dobili še dodatek v višini 8.300 evrov.

Hrvaški spletni portal Večernji list je objavil reportažo obiska Audijeve tovarne v Neckarsulmu, kjer proizvajajo najbolj razkošne avtomobile, med katerimi s ceno več kot 200 tisoč evrov prednjači model R8 Spyder.

Nemška avtomobilska industrija je lani beležila izjemne rezultate. Samo Audi je skupaj z vozili Lamborghini lani kupcem po vsem svetu izročil 1,3 milijona novih vozil, s tem pa po poročanju nemških medijev zaslužil 16 milijard evrov.

V Neckarsulmu, kjer proizvajajo limuzinski A4, A5 cabriolet, S5 cabriolet, limuzinski in karavanski A6, S6, A6 allroad quattro, audi A7, audi A8, A8L, S8, R8 in R8 spyder, je zaposlenih 14 tisoč ljudi, ki ob pomoči tisoč robotov dnevno izdelajo okoli 14 tisoč vozil. Delavci prihajajo iz 56 različnih držav, po pisanju Večernjega lista je med zaposlenimi tudi 60 Hrvatov. Delavci bodo letos zaradi odličnih poslovnih rezultatov v povprečju dobili 8.300 evrov bonusa. Lani je Audi delavcem ob poslovnem uspehu izplačal v povprečju za 6.300 evrov nagrade.

Diplomirana ekonomistka, Hrvatica Diana Grgić, o zaposlitvi v Audiju pravi: "Tukaj sem že nekaj let in sem zadovoljna. Audi je kot družinsko podjetje, saj delavcem omogoča napredovanje. Na vrnitev v domovino sploh ne pomislim."

Novinar spletnega portala v članku navaja, da pri Audiju neradi govorijo o višini plač, a je politika podjetja takšna, da je višina plače odvisna od kvalifikacije in izkušenj delavca, delavci s stalnimi pogodbami pa uživajo še dodatne ugodnosti. Znano je, da imajo mladi, visoko izobraženi kadri, ob začetku dela letno plačo vsaj 65 tisoč evrov bruto, kar tudi v prihodnosti zahtevajo sindikati, čeprav jo želi delodajalec znižati za 10 tisoč evrov.

Povprečna starost zaposlenih v podjetju je 41,3 leta, ta pa naj bi bila z zaposlovanjem mladih strokovnjakov v prihodnosti še nižja. Letos bodo zaposlili 1.200 novih ljudi, večinoma mladih z visoko izobrazbo in znanjem najnovejših tehnologij.

Komentarjev 5
  • privat 09:19 29.april 2012.

    mi živimo v državi bolanih kraljev! Poglejmo kaj se pa dogaja pri nas...dajejo nam prevelike plače((570 neto)izjava pahorja..)dobimo celo življenje le 21 dni dopusta...pravico do izkoristka pa le 15 dni???Čas dela je 15 do 18 ur na dan ,plačanih ,prikazanih ...prikaži več pa je le 8ur.. kje so krediti?? Kje je možnost da kredite vračaš??Sindikati so predstavniki delodejalcev..Kaka država je to?? je..bem jim mater fašistično,lopovsko

  • ghz891 14:53 28.april 2012.

    Tisti ki ste kaj pametni bežite v tujino... Pri nas ni nobene perspektive in konkurence skoraj nikjer. Edino če vam je cilj v življenju biti hlapec.

  • xy 12:55 28.april 2012.

    ti dam čist prav. Pri nas je treba delavcu oduzeti še tiste pravice ki so ostal od socializma, ko pa pride plačilni dan pa delavca nahrulit kaj sploh pričakuje da bo dobil pošteno plačano za opravljeno delo, naj bo zadovoljn ...prikaži več da delo sploh ima. Slovenceljni smo res prave MONE, raje smo tiho kot riti ko elita bogati na naš račun.