Avto
33 ogledov

Namesto zastav iz Kragujevca fiata 500 L

Fiat 500 L Kragujevac
1/7
Reuters
V Kragujevcu, kjer so nekoč izdelovali znamenite fičke in juge, bodo v kratkem začeli proizvodnjo Fiatovega najnovejšega modela 500 L. Tovarno sta v torek odprla prvi mož Fiata Sergio Marchionne in srbski premier Mirko Cvetković.

Italijanski proizvajalec avtomobilov Fiat v srbskem Kragujevcu odpira svojo tovarno. Ta naj bi po načrtih letno proizvedla 300 tisoč avtomobilov, medtem ko je trenutno opremljena za proizvodnjo 200 tisoč vozil. Nova tovarna Fiat avtomobili Srbija je skupen projekt Fiata in srbske vlade, v kateri ima slednja 33-odstotni delež. Tovarna se razprostira na 1,4 milijona kvadratnih metrih, več sto tisoč kvadratnih metrov je pokritih, in največja avtomobilska tovarna v jugovzhodni Evropi.

V Fiatu so napovedali, da se bo serijska proizvodnja modela fiat 500L začela prihodnji mesec prav v Kragujevcu. Po napovedih italijanskega koncerna naj bi prihodnje leto prodali okoli 160 tisoč teh avtomobilov. Začetna cena fiata 500 L, ki je bil prvič javnosti predstavljen v začetku marca na avtosalonu v Ženevi, naj bi bila okoli 16 tisoč evrov, med večjimi trgi pa naj bi bil tudi Ameriški.

500L združuje uporabnost in čustva, predstavlja enoprostorno vozilo s petimi sedeži, ki v dolžino meri 414, v širino 178 in v višino 166 centimetrov. Gre za naslednjo razvojno stopnjo v konceptu vozil z naprej pomaknjeno kabino (cab forward), ki je bila prvič predstavljena v fiatovem modelu 600 multipla, predhodnikom zasnove kompaktnih osebnih vozil. V njegovi motorni paleti bosta ob lansiranju dva bencinska motorja (TwinAir in 1.4-litrski) ter turbodizelski motor 1.3 MultiJet II, v vozilu pa bodo na voljo najsodobnejše tehnologije Fiat Group Automobiles.

Komentarjev 1
  • graff 13:56 19.april 2012.

    Včasih, ko smo hodili Slovence po 100 enke v Kragujevac, smo imeli pio več kilogramov kave s seboj, zato da ti je tamkajšnji odpravnik avtov zagotovil, da se boš pripeljal do Slovenije in da ti avto po prvem pranju ne ...prikaži več bo razjavel. Szar pregovor pravi: časi se ponavljajo, raje Kitajca kot Srba.