BMW-je ukradejo za 25 evrov

Foto: BMW
Foto: BMW
Očitno kar velika varnostna luknja v zaščitnem sistemu znamke BMW tatovom omogoča, da drago pločevino ukradejo s poceni napravico. Varni so le najnovejši bavarski modeli, ogrožene pa naj bi bile tudi druge znamke.
Oglej si celoten članek

V Veliki Britaniji zadnje tedne celo z deljenjem letakov opozarjajo lastnike BMW-jev, naj bodo še posebno pozorni na neznance, ki se smukajo v bližini njihovih avtomobilov v trenutku, ko zaklepajo vozilo. Hkrati jim polagajo na srce, naj poskrbijo za dodatno zaščito svojih vozil.

Letos se namreč množijo primeri po istem scenariju: nepridipravi sredi noči odklenejo avtomobil in se z njim odpeljejo, medtem ko lastnik mirno spi, vsi ključi avtomobila pa so spravljeni "na varnem". Tudi alarm v avtomobilu se ne oglasi.

Po poročanju BBC so preiskovalci ugotovili, da je mogoče zaščito BMW-jev dokaj lahko obiti z napravico, ki jo je mogoče naročiti prek spleta za borih 25 evrov. Z napravo je mogoče "ujeti" frekvenco, s katero lastnikov ključ zaklene oziroma odklene avtomobil.

Nepridipravi tako počakajo na primeren trenutek in odklenejo avtomobil. Ko so enkrat v notranjosti, prek priključka za dostop do avtomobilskega računalnika programirajo lažni ključ, ki ga dobijo v paketu z napravo. Kot je to pri vseh avtomobilih višjega razreda postalo standard, ne gre več za ključe v klasičnem pomenu besede, saj nimajo več kovinske konice z zarezami, temveč vsa zaščita temelji na enkripciji signalov. Ključ nato le še vtaknejo v režo za zagon, vžgejo motor in se odpeljejo. Strokovnjaki so za BBC ponovili postopek programiranja lažnega ključa in potrebovali le dve minuti, da je avtomobil z njegovo pomočjo vžgal.

X5 in X6 najbolj na udaru

BMW je pred kratkim priznal, da se zaveda luknje v svojem sistemu, ki pa da ogroža le tiste avtomobile, ki so bili izdelani pred septembrom lani. Prav tako so njihovi testi pokazali, da so varni vsi aktualni modeli serij 1 (kombilimuzina), 3, 5, 6 in 7. Pospešeno pa izpopolnjujejo zaščito na modelih X5 in X6 pred letnikom 2011, ki sta sicer na vrhu "nakupovalnih" želja tatov.

Kot poudarjajo v Münchnu, so njihovi sistemi za varovanje v skladu z vsemi svetovnimi standardi, a v času nastajanja avtomobila pač ni mogoče predvideti vseh metod, s katerimi se bodo nad avtomobile v prihodnje spravili tatove. Dodajajo, da na svetu ne obstaja avtomobil, ki ga ni mogoče ukrasti, svojim strankam pa so ponudili možnost dodatne zaščite ogroženih vozil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.