Avto
61 ogledov

BMW-je ukradejo za 25 evrov

BMW X5 BMW
Očitno kar velika varnostna luknja v zaščitnem sistemu znamke BMW tatovom omogoča, da drago pločevino ukradejo s poceni napravico. Varni so le najnovejši bavarski modeli, ogrožene pa naj bi bile tudi druge znamke.

V Veliki Britaniji zadnje tedne celo z deljenjem letakov opozarjajo lastnike BMW-jev, naj bodo še posebno pozorni na neznance, ki se smukajo v bližini njihovih avtomobilov v trenutku, ko zaklepajo vozilo. Hkrati jim polagajo na srce, naj poskrbijo za dodatno zaščito svojih vozil.

Letos se namreč množijo primeri po istem scenariju: nepridipravi sredi noči odklenejo avtomobil in se z njim odpeljejo, medtem ko lastnik mirno spi, vsi ključi avtomobila pa so spravljeni "na varnem". Tudi alarm v avtomobilu se ne oglasi.

Po poročanju BBC so preiskovalci ugotovili, da je mogoče zaščito BMW-jev dokaj lahko obiti z napravico, ki jo je mogoče naročiti prek spleta za borih 25 evrov. Z napravo je mogoče "ujeti" frekvenco, s katero lastnikov ključ zaklene oziroma odklene avtomobil.

Nepridipravi tako počakajo na primeren trenutek in odklenejo avtomobil. Ko so enkrat v notranjosti, prek priključka za dostop do avtomobilskega računalnika programirajo lažni ključ, ki ga dobijo v paketu z napravo. Kot je to pri vseh avtomobilih višjega razreda postalo standard, ne gre več za ključe v klasičnem pomenu besede, saj nimajo več kovinske konice z zarezami, temveč vsa zaščita temelji na enkripciji signalov. Ključ nato le še vtaknejo v režo za zagon, vžgejo motor in se odpeljejo. Strokovnjaki so za BBC ponovili postopek programiranja lažnega ključa in potrebovali le dve minuti, da je avtomobil z njegovo pomočjo vžgal.

X5 in X6 najbolj na udaru

BMW je pred kratkim priznal, da se zaveda luknje v svojem sistemu, ki pa da ogroža le tiste avtomobile, ki so bili izdelani pred septembrom lani. Prav tako so njihovi testi pokazali, da so varni vsi aktualni modeli serij 1 (kombilimuzina), 3, 5, 6 in 7. Pospešeno pa izpopolnjujejo zaščito na modelih X5 in X6 pred letnikom 2011, ki sta sicer na vrhu "nakupovalnih" želja tatov.

Kot poudarjajo v Münchnu, so njihovi sistemi za varovanje v skladu z vsemi svetovnimi standardi, a v času nastajanja avtomobila pač ni mogoče predvideti vseh metod, s katerimi se bodo nad avtomobile v prihodnje spravili tatove. Dodajajo, da na svetu ne obstaja avtomobil, ki ga ni mogoče ukrasti, svojim strankam pa so ponudili možnost dodatne zaščite ogroženih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.