Brezžično polnjenje avtomobilov že leta 2017

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Qualcomm Halo je razkril, da bo možno baterije v električnih vozilih brezžično polniti že leta 2017.
Oglej si celoten članek

Direktor marketinga pri Qualcomm Halo Dr. Anthony Thompson pravi, da se o vgradnji sistema pogovarjajo z vsemi večjimi proizvajalci električnih avtomobilov. "Verjamemo, da bodo prvi avtomobili opremljeni s sistemom brezžičnega polnjenja v prodaji že leta 2017," dodaja Thompson.

Elektrika v množična vozila

Za zdaj še ni znano, koliko bo brezžično polnjenje stalo v primerjavi s klasičnim polnjenjem s pomočjo polnilnega kabla. Thompson dodaja, da bo tehnologija v začetku na voljo na luksuznih avtomobilih, v letih za tem pa bodo na voljo v avtomobilih, ki jih množično srečujemo na cestah.

"Visoki predstavnik enega od avtomobilskih proizvajalcev, s katerim se pogovarjamo o sodelovanju, nam je dejal, da računajo, da bo elektrika na cestah zavladala v roku desetih let. Pričakujejo, da bo kar 50 odstotkov vseh novih prodanih vozil električnih ali hibridnih. Verjamem tudi, da bodo skoraj vsi opremljeni s tehnologijo brezžičnega polnjenja," dodaja Thompson.

Sistem deluje tako, da izkorišča tehnologijo magnetne resonance, do česar pride s spreminjanjem jakosti magnetnega polja med tuljavo v tleh, ki to elektriko oddaja, in tuljavo v vozilu, ki to elektriko sprejema. Ta sistem lahko zmanjša izgube učinkovitosti prenosa elektrike, do česar lahko pride zaradi zaradi netočnega prekritja tuljav ali višinske razlike med oddajno tuljavo v tleh in sprejemno v vozilu. Sistem je oblikovan tako, da kar najbolj zmanjša elektromagnetne motnje na opremo v okolici, oddajna tuljava v tleh pa je robustno strukturirana, da zdrži vožnjo vozil po njej.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.