Če bi eCall deloval, ne bi čakal 31 ur

Foto: BMW
Foto: BMW
Te dni je Slovenijo osupnila vest, kako je mladi Bohinjec po avtomobilski nesreči kar 31 ur čakal, da ga je nekdo našel. Huje poškodovan je na prostem preživel dve hladni noči. Primer je znova pokazal, kako koristna bo obvezna uvedba sistema eCall v avtomobilih, da bodo samodejno javljali nesreče.
Oglej si celoten članek

V Ribčevem Lazu so šele v ponedeljek dopoldne našli 24-letnika, ki se je ponesrečil že v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah. Njegovega renault clia starejše izdelave je zaradi neprilagojene hitrosti zaneslo s ceste, kjer je v obcestnem jarku treščil v drevo. Poškodovan mladenič je zlezel iz avtomobila in se poskušal priplaziti do ceste, a mu to ni uspelo in je omagal. Pomoč je na srečo še vedno prišla pravočasno.

Če pustimo ob strani, da bi avtomobil, ki bi imel vgrajen elektronski sistem stabilnosti ESC, verjetno precej težje končal izven ceste, pa nesreča znova dokazuje koristnost sistema eCall. Ta bo po letu 2015 obvezen prav vseh novih avtomobilih na evropskem trgu, številni proizvajalci (Peugeot, Citroën, BMW, Volvo, Audi …) pa ga vsaj v nekatere svoje modele že vgrajujejo.

Ko avtomobil na podlagi različnih senzorjev in zaradi sprožitve zračnih blazin zazna, da se je zgodila nesreča, sistem eCall samodejno sproži klic v sili po mobilnem omrežju pristojnemu regijskemu centru. eCall pri tem posreduje podatke o času in lokaciji nesreče.

Idealno z navigacijsko napravo

Operaterji mobilnih telefonskih omrežij bodo morali za delovanje tega sistema posodobiti infrastrukturo in omogočiti nemoten prenos klicev iz sistema do reševalnih služb. Najverjetneje bo moral imeti vsak avtomobil za potrebe eCalla tudi vgrajeno SIM-kartico, kako bo sistem deloval pri avtomobilih brez GPS-sprejemnika, ki bo centru sporočal natančne koordinate, pa še ni povsem znano. Sistem že danes na polno deluje v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:30 4. April 2012.

    Za klic v sili ne potrebuješ SIM kartice

  • 12:29 4. April 2012.

    s triangulacijo v krogu radija nekaj 100 metrov do 10 km okrog bazne postaje, če je ena sama

  • 10:43 4. April 2012.

    Ja vse lepo in prav. Ampak močno dvomim, da bi v vukoj... Ribčevega lazu tale stvar delovala. Verjetno je imel …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.