Črne skrinjice v vsa vozila?

Foto: EPA
Foto: EPA
V ZDA poteka razprava, da bi morala biti od leta 2014 naprej vsa nova vozila opremljena s "črnimi skrinjicami", t. i. snemalci podatkov dogajanja vozila, ki med drugim beležijo kako hitro se vozilo premika, do števila potnikov vozilu in natančne lokacije vozila.
Oglej si celoten članek

Ameriška nacionalna agencija za varnost v prometu je začela javno razpravo o obvezni uvedbi črnih skrinjic, ki bo potekala do februarja prihodnje leto, po mnenju pobudnikov, pa to ne bi smelo predstavljati težav proizvajalcem vozil, ki so se v veliki meri že veliko investirali v naprave.

Ameriški kongres je pooblastil agencijo, da lahko postavi pravila, ki vplivajo na večjo varnost motornih vozil v prometu. Črne skrinjice v vozilih bodo manjše samostojne naprave ali del računalniškega sistema vozila. Naprave bi beležile nagla zaviranja, pospeševanje, zavijanje s poti in druge dogodke, ki bi lahko privedli do nesreče.

Zagovorniki človekovih pravic so opozorili na kršenje zasebnosti. Menijo, da bi morali biti zbrani podatki anonimni, in jih ne bi smeli uporabljati v marketinške namene. Menijo namreč, da bi lahko podatke prodajali zavarovalnim hišam, ki bi ocenjevale tveganje posameznih voznikov za prometne nesreče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.