Da bi preživeli prometno nesrečo, bi morali biti kot Graham

Foto: TAC
Foto: TAC
V avstralski Victorii se je začela zanimiva kampanja za varnost na cestah, katere zaščitni znak je Graham. Njegovi avtorji so prepričani, da ga večina voznikov v naglici v avtomobilu ne bo pozabila.
Oglej si celoten članek

Graham je nenavadna človeška skulptura, ki jo je ustvarila umetnica Patricia Piccinini, ki je pri tem sodelovala z vodjo travmatološke klinike v Melbournu, kjer se ukvarjajo z žrtvami v prometnih nesrečah in proučevanjem poškodb nastalih v trkih z vozili.

Graham je ponazoritev tega, kako bi morali izgledati ljudje, da bi preživeli trk v prometni nesreči. Graham ima veliko in debelo lobanjo, nima vratu, prsa ima oblikovana kot zračne vreče, ki imajo funkcijo zračnih blazin v avtomobilih.

Graham vzbuja sočutje

"Podrobno sem poslušala in analizirala besede znanstvenikov in na čustven, emocionalen način ustvarila skupturo," pravi umetnica in izpostavila oči: "Z njimi lahko vsak vzpostavi stik in z njim sočustvuje."

Celotna akcija je posvečena človeški ranljivosti na cestah. Pri komisiji za proučevanje nesreč v transportu (TAC) so dodali, da so želeli drugačno kampanjo od vseh preostalih. Pri voznikih in voznicah so želeli vzbuditi sočutje.

Kirurg travmatolog v bolnišnici Royal Melbourne Christian Kenfield je dejal: "Pogoste poškodbe pri trku so poškodba vratu, zlom vratne hrbtenice ali izpah vezi. Glava je v že mirovanju precej težka, a jo z vratnimi mišicami lahko obladujemo in jo premikamo. V prometni nesreči nimamo možnosti, da bi imeli nadzor nad glavo. Posledice so pogosto katastrofalne."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.