Avto
17 ogledov

Da bi preživeli prometno nesrečo, bi morali biti kot Graham

Graham TAC
V avstralski Victorii se je začela zanimiva kampanja za varnost na cestah, katere zaščitni znak je Graham. Njegovi avtorji so prepričani, da ga večina voznikov v naglici v avtomobilu ne bo pozabila.

Graham je nenavadna človeška skulptura, ki jo je ustvarila umetnica Patricia Piccinini, ki je pri tem sodelovala z vodjo travmatološke klinike v Melbournu, kjer se ukvarjajo z žrtvami v prometnih nesrečah in proučevanjem poškodb nastalih v trkih z vozili.

Graham je ponazoritev tega, kako bi morali izgledati ljudje, da bi preživeli trk v prometni nesreči. Graham ima veliko in debelo lobanjo, nima vratu, prsa ima oblikovana kot zračne vreče, ki imajo funkcijo zračnih blazin v avtomobilih.

Graham vzbuja sočutje

"Podrobno sem poslušala in analizirala besede znanstvenikov in na čustven, emocionalen način ustvarila skupturo," pravi umetnica in izpostavila oči: "Z njimi lahko vsak vzpostavi stik in z njim sočustvuje."

Celotna akcija je posvečena človeški ranljivosti na cestah. Pri komisiji za proučevanje nesreč v transportu (TAC) so dodali, da so želeli drugačno kampanjo od vseh preostalih. Pri voznikih in voznicah so želeli vzbuditi sočutje.

Kirurg travmatolog v bolnišnici Royal Melbourne Christian Kenfield je dejal: "Pogoste poškodbe pri trku so poškodba vratu, zlom vratne hrbtenice ali izpah vezi. Glava je v že mirovanju precej težka, a jo z vratnimi mišicami lahko obladujemo in jo premikamo. V prometni nesreči nimamo možnosti, da bi imeli nadzor nad glavo. Posledice so pogosto katastrofalne."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.