Dokaz, zakaj se morate izogibati belega kombija

Foto: Euro NCAP
Foto: Euro NCAP
Kombiji šele v zadnjem času pod drobnogledom presojevalcev varnosti.
Oglej si celoten članek

Pri organizaciji za presojo varnosti vozil Euro NCAP so objavili posnetek trčenja tipičnega kombija, kot jih je tudi na naših cestah še posebej v času velikanskega poskoka naročanja na daljavo ogromno.

Običajni "beli" kombi prevaža le enega človeka, zaradi varčevanja lastnikov in ohlapnih pravil so redkeje opremljeni z naprednimi varnostnimi sistemi, razpon prodaje nekega modela kombija pa je precej daljši kot pri avtomobilih, ob tem v povprečju po cestah naredi veliko več kilometrov. V primeru nesreče na razplet bistveno vplivajo večja masa, drugačna geometrija in razporeditev trših struktur karoserije, ki drugače prevzemajo nase kinetično energijo trka. Povedano preprosto - če se z avtom zaletite v kombi, so posledice za vas in vaše potnike lahko bistveno hujše. 

Prvič uradno Euro NCAP: Teh kombijev ne priporočamo

Kombi na videu je bil nissan NV400, a gre v skladu z "brand managementom" v bistvu le za preoblečeno različico renault masterja oziroma opla movana. Naložili so ga do polovice skupne dovoljene mase. Testni primerek je tako tehtal 2.848 kilogramov, lahko pa bi celo 3.500 kilogramov. Marsikateri voznik to zakonsko mejo tudi krši.

Nato so kombi pri "vsega" 50 km/h, torej mestno hitrostjo, čelno treščili s 1.487 kilogramov težkim nissan jukom. Mali križanec je lani prejel vseh pet zvezdic za varnost in naj bi se torej potniki v njem počutili varno.

Kaj se je zgodilo? Euro NCAP sicer na žalost (še) ni predstavil izmerjenih vrednosti sil in pritiskov, ki so delovali na testne lutke, a je že iz videa jasno, da se je kombi dobesedno do vetrobranskega stekla zaril v juka. Avto je po trku vrglo več metrov nazaj, medtem ko je imel dvakrat težji kombi toliko inercije, da se ni takoj ustavil. Glede na video so se varnostne blazine v juku pravilno sprožile, vprašanje pa je predvsem, kako hudo so jo odnesle spodnji deli voznika in sopotnika.

Organizacija je sicer pred kratkim izdala prvo poročilo o varnosti komercialnih vozil glede na opremljenost s sodobnimi asistenčnimi sistemi, ki pomagajo preprečevati nesreče z drugimi vozili in šibkejšimi udeleženci v prometu. Rezultati so porazni in daleč pod nivojem, ki smo ga vajeni v modernih avtomobilih. Prav model NV400 in njegovi sorodniki so bili med najslabše ocenjenimi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.