Donald Trump noče več videti mercedesov!

Foto: Chris Kleponis / POOL / EPA
Foto: Chris Kleponis / POOL / EPA
Ameriški predsednik je bleknil, da bo blokiral prodajo nemških luksuznih znamk avtomobilov na ameriškem trgu.
Oglej si celoten članek

Na dan je prišlo, da je Donald Trump je svojemu francoskemu kolegu predsedniku Emmanuelu Macronu med njegovim aprilskim obiskom Bele hiše izrekel hude grožnje na račun nemški avtomobilski industriji. 

Kot poroča današnji Wirtschafstwoche, ki se sklicuje na več neimenovanih ameriških in evropskih diplomatov, je Trump dejal, da bo vztrajal pri svoji protekcioniostični politiki do ameriške avtoindustrije in da je njegov cilj preprečiti, da bi se po Peti aveniji v New Yorku še naprej vozili mercedesi.

Na začetku maja je nato Trumpova administracija začela preiskavo, ali uvoz avtomobilov ogroža domačo ameriško proizvodnjo. Na podlagi ugotovitev bi lahko na vsak evropski avto Trump dodal do 25 odstotkov davka, ki bi ga lahko opravičil z vidika "nacionalne varnosti", povzema Reuters. Na enak način je marca uvedel carine na jeklo in aluminij. 

Urad francoskega predsednika ni želel potrditi navedb nemškega časnika, ki so v Nemčiji povzročile veliko nemira. 

Audi bi jo odnesel najslabše

Če bi Trump grožnjo uresničil, bi to pomenilo uničenje nemškega poslovnega modela pri izvozu avtomobilov v ZDA, saj bi proizvajalcem naložil dodatno breme v višini 4,5 milijarde evrov, so izračunali analitiki. Nemški premium proizvajalci (Mercedes, BMW, Audi, Porsche) namreč obvladujejo kar 90 odstotkov trga premium vozil v ZDA. Pri tem bi bila na najslabšem Audi in Porsche, ki v ZDA nimata lastne proizvodnje, kot BMW in Mercedes, ki določene modele izdelujeta v svojih tamkajšnjih tovarnah in bi zato proizvodnjo lahko prilagodila in poglavitne modele še naprej prodajala kot "narejeno v ZDA". Na ta način so v ZDA lani nemške znamke izdelale kar 804 tisoč vozil, medtem ko so jih iz Nemčije uvozili 657 tisoč.

Trump Nemčiji priznava, da izdeluje zelo dobre avtomobile, vendar pa da je poslovni model, ki ga ima država do ZDA, "nepravična enosmerna ulica". 

Francija na drugi strani praktično nima izvoza, seveda pa tudi ne proizvodnje avtov v ZDA, zato bodo grožnje nemški avtoindustriji test solidarnosti med Nemčijo in Francijo, ocenjujejo analitiki.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 08:58 1. Junij 2018.

    To je dan, ko zna Evropa iti v recesijo. Če zmaga na volitvah Janša, bo to zanj spet najbolj nesrečno …

  • 07:39 1. Junij 2018.

    vsaka oblast ima pravico in dolžnost, da ščiti svojo državo, svoje ljudi in svoje gospodarstvo, carine so bile in bodo, …

  • 06:55 1. Junij 2018.

    SMRT ZDA !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.