Avto
6846 ogledov

Donald Trump noče več videti mercedesov!

Donald Trump Chris Kleponis / POOL / EPA
Ameriški predsednik je bleknil, da bo blokiral prodajo nemških luksuznih znamk avtomobilov na ameriškem trgu.

Na dan je prišlo, da je Donald Trump je svojemu francoskemu kolegu predsedniku Emmanuelu Macronu med njegovim aprilskim obiskom Bele hiše izrekel hude grožnje na račun nemški avtomobilski industriji. 

Kot poroča današnji Wirtschafstwoche, ki se sklicuje na več neimenovanih ameriških in evropskih diplomatov, je Trump dejal, da bo vztrajal pri svoji protekcioniostični politiki do ameriške avtoindustrije in da je njegov cilj preprečiti, da bi se po Peti aveniji v New Yorku še naprej vozili mercedesi.

Na začetku maja je nato Trumpova administracija začela preiskavo, ali uvoz avtomobilov ogroža domačo ameriško proizvodnjo. Na podlagi ugotovitev bi lahko na vsak evropski avto Trump dodal do 25 odstotkov davka, ki bi ga lahko opravičil z vidika "nacionalne varnosti", povzema Reuters. Na enak način je marca uvedel carine na jeklo in aluminij. 

Urad francoskega predsednika ni želel potrditi navedb nemškega časnika, ki so v Nemčiji povzročile veliko nemira. 

Audi bi jo odnesel najslabše

Če bi Trump grožnjo uresničil, bi to pomenilo uničenje nemškega poslovnega modela pri izvozu avtomobilov v ZDA, saj bi proizvajalcem naložil dodatno breme v višini 4,5 milijarde evrov, so izračunali analitiki. Nemški premium proizvajalci (Mercedes, BMW, Audi, Porsche) namreč obvladujejo kar 90 odstotkov trga premium vozil v ZDA. Pri tem bi bila na najslabšem Audi in Porsche, ki v ZDA nimata lastne proizvodnje, kot BMW in Mercedes, ki določene modele izdelujeta v svojih tamkajšnjih tovarnah in bi zato proizvodnjo lahko prilagodila in poglavitne modele še naprej prodajala kot "narejeno v ZDA". Na ta način so v ZDA lani nemške znamke izdelale kar 804 tisoč vozil, medtem ko so jih iz Nemčije uvozili 657 tisoč.

Trump Nemčiji priznava, da izdeluje zelo dobre avtomobile, vendar pa da je poslovni model, ki ga ima država do ZDA, "nepravična enosmerna ulica". 

Francija na drugi strani praktično nima izvoza, seveda pa tudi ne proizvodnje avtov v ZDA, zato bodo grožnje nemški avtoindustriji test solidarnosti med Nemčijo in Francijo, ocenjujejo analitiki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • jakec1575 08:58 01.junij 2018.

    To je dan, ko zna Evropa iti v recesijo. Če zmaga na volitvah Janša, bo to zanj spet najbolj nesrečno obdobje. Ze drugo recesijsko obdobje zanj bi bilo to. On namrec ne zna delovati v gospodarski krizi. On kliče trojko. ...prikaži več Edino zlato pravilo mu pa priznam. Pa da me desni ne boste takoj napadli. Nimam nic proti demokraciji. :)

  • Avatar praufo
    praufo 07:39 01.junij 2018.

    vsaka oblast ima pravico in dolžnost, da ščiti svojo državo, svoje ljudi in svoje gospodarstvo, carine so bile in bodo, podpiram ga ... za razliko od slovenske oblasti, ki svoje državljane potrebuje za pobiranje davkov ali pa za volitve, sicer ...prikaži več ne obstajajo ... poglejte kako so uspeli uničit gospodarstvo, nič več se ne splača, vse se dobi pri veletrgovcih, pa še ti lažejo, kadar gre za slovensko poreklo ... ja kaj se bo pa slovencu še splačalo delat, če se vse dobi poceni v trgovinah

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 06:55 01.junij 2018.

    SMRT ZDA !!!