Svet
3077 ogledov

Francozi so besni na Trumpa

Donald Trump na konferenci NRA
1/2
"Francija izraža odločno nestrinjanje z izjavami predsednika Trumpa o napadih 13. novembra 2015 v Parizu in prosi za spoštovanje spomina na žrtve," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Agnes von der Muhll.

Kot so še dodali na ministrstvu, je Francija ponosna na to, da je država, v kateri sta nakup in posedovanje strelnega orožja strogo nadzorovana. V nasprotnem primeru bi še olajšali načrtovane tovrstnih napadov, so ocenili.

Trump je na konferenci orožarskega lobija NRA v Dallasu v petek govoril o orožarski zakonodaji v Franciji in Veliki Britaniji. "Nihče v Parizu ni imel orožja in vsi se spomnimo več kot 130 (mrtvih) ljudi, plus ogromnega števila ljudi, ki so bili grozljivo, grozljivo ranjeni. Opazili boste, da nihče nikoli ne govori o njih," je dejal.

"Bum. Pridi sem. Bum!"

"Brutalno jih je pobila majhna skupina teroristov, ki so imeli orožje. Vzeli so si čas in jih ustrelili, enega za drugim," je nadaljeval. Nato je ponazoril streljanje z besedami: "Bum. Pridi sem. Bum, pridi sem. Bum."

Donald Trump na konferenci NRA | Avtor: epa epa

Serija terorističnih napadov v Franciji novembra 2015, ki so jo izvedli privrženci Islamske države, je bila najhujša tovrstna tragedija v zgodovini države in se je močno vtisnila v spomin Francozov. Največ mrtvih je terjal napad na koncertno dvorano Bataclan, kjer je umrlo 130 ljudi, še več kot 350 jih je bilo ranjenih.

Trumpove izjave prihajajo manj kot teden zatem, ko sta s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom ob obisku slednjega v Washingtonu izkazovala izredno toplo prijateljstvo.

Nesprejemljivo klovnovsko obnašanje

Ameriški predsednik je razjezil tudi skupino 13 Onze 15, ki predstavlja ranjene v nasilju leta 2015. "Naša reakcija je v prvi vrsti gnus nad nesprejemljivim klovnovskim obnašanjem," je za spletno stran Huffpost dejal njen voditelj Philippe Duperron.

Na spletnem družbenem omrežju Twitter so se oglasili tudi številni preživeli, ki so ameriškemu predsedniku namenili kar nekaj krepkih.

Na sporne besede sta se odzvala tudi nekdanji francoski predsednik Francois Hollande in nekdanji premier Manuel Valls, oba na položajih v času napadov. Hollande je Trumpove izjave označil za "sramotne" in menil, da veliko povedo o tem, "kaj si (Trump) misli o Franciji in njenih vrednotah".

Valls pa je na Twitterju zapisal: "Nespodoben in nesposoben. Kaj več lahko še rečem?"

Komentarjev 6
  • kapibara1 13:52 06.maj 2018.

    Samo enkrat je bila objavljena notica, o tem Pari teror maskaru, ki je vsebovala podatek, da je eden izmed prepozno umrlih teroristov, vstopil v loka in začel nažigat, nasproti njega, za mizi, so pa sedeli 4 kolumbiji- mafijci? , ki ...prikaži več so odogovorili na napad s strelni orožjem.. Polici, jih je zaprla, naredila postopek jih nekaznovane izpustila , z obsodbo prepovedi vstiopa v F.. O tem se nič več NE piše..

  • praufo 13:27 06.maj 2018.

    človek pač razmišlja s svojo glavo, logično ... nekdo pride z orožjem v tvojo bližino, pa te ustreli, ti se pa ne moreš branit, ker ga nimaš, vse to je res, ampak grozljivo je leta a.d.2018 razmišljat o varnosti na ...prikaži več tak način? halo?, le kje ti bedaki dobijo orožje? nekdo ga pač proizvaja in prodaja, zato, da se uporablja ... mogoče je pa želja, da se ga proda še več in ga še mi kupimo, da se bomo streljal ... men se ne da z orožjem ukvarjat, žal

  • ode 12:37 06.maj 2018.

    Trump ima jajca. Javno je rekel in pokazal, kar drugi ne upajo. Zdaj ga kritizirajo, čeprav mu potihoma dajo prav.

Sorodne novice