E-avtomobili bi lahko zmanjšali uporabo klim

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Električni avtomobili ozračje grejejo manj kot avtomobili s klasičnimi pogonskimi agregati. Če bi vse bencinske in dizelske avtomobile zamenjali električni avtomobili, bi lahko to pomenilo znižanje temperature v mestih.
Oglej si celoten članek

Električni avtomobili imajo zagovornike, ki pravijo, da zmanjšujejo onesnaževanje, ki ga z izpusti strupenih trdih delcev v zrak izpuščajo bencinski in še bolj dizelski avtomobili, in nasprotnike, ki pravijo, da so električna vozila draga in da proizvajalci z njihovo proizvodnjo še bolj onesnažujejo okolje.

Nova raziskava, objavljena v časopisu Nature, je razkrila skrito prednost električnih vozil - z njimi bi lahko ohladili mesta. Znanstveniki so izračunali, da bi bila posledica množičnosti električnih vozil v mestih zmanjšanje temperature, saj ozračje na isto dolgi poti segrevajo manj kot pogonski agregati s tehnologijo na notranje izgorevanje. To bi po mnenju znanstvenikov pomenilo manjšo potrebo po klimatskih sistemih v domovih, ki še dodatno onesnažujejo okolje in porabo električne energije.

Znanstveniki so prepričani, da bi, če bi imeli leta 2012 v Pekingu le električna vozila, ozračje ohladili toliko, da bi se dnevno iz klimatskih naprav emitiralo za 10.686 ton manj CO2.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.