Avto
46 ogledov

E-avtomobili bi lahko zmanjšali uporabo klim

Električni smart Andrej Leban
Električni avtomobili ozračje grejejo manj kot avtomobili s klasičnimi pogonskimi agregati. Če bi vse bencinske in dizelske avtomobile zamenjali električni avtomobili, bi lahko to pomenilo znižanje temperature v mestih.

Električni avtomobili imajo zagovornike, ki pravijo, da zmanjšujejo onesnaževanje, ki ga z izpusti strupenih trdih delcev v zrak izpuščajo bencinski in še bolj dizelski avtomobili, in nasprotnike, ki pravijo, da so električna vozila draga in da proizvajalci z njihovo proizvodnjo še bolj onesnažujejo okolje.

Nova raziskava, objavljena v časopisu Nature, je razkrila skrito prednost električnih vozil - z njimi bi lahko ohladili mesta. Znanstveniki so izračunali, da bi bila posledica množičnosti električnih vozil v mestih zmanjšanje temperature, saj ozračje na isto dolgi poti segrevajo manj kot pogonski agregati s tehnologijo na notranje izgorevanje. To bi po mnenju znanstvenikov pomenilo manjšo potrebo po klimatskih sistemih v domovih, ki še dodatno onesnažujejo okolje in porabo električne energije.

Znanstveniki so prepričani, da bi, če bi imeli leta 2012 v Pekingu le električna vozila, ozračje ohladili toliko, da bi se dnevno iz klimatskih naprav emitiralo za 10.686 ton manj CO2.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.