Fiati onesnažujejo najmanj

Foto: Gregor Prebil Fiat 500L Foto: Andrej Leban Peugeot 301 Foto: Gregor Prebil Renault clio Foto: Gregor Prebil Toyota auris Foto: Žurnal24 Citroën C3 Foto: Gregor Prebil Seat leon Foto: Andrej Leban Mini countryman Foto: Anže Petkovšek Ford C-max Foto: Žurnal24 Kia venga Foto: Andrej Leban Hyundai i40 Foto: Žurnal24 Škoda rapid Foto: Gregor Prebil Opel Mokka Foto: Gregor Prebil Volkswagen tiguan Foto: Andrej Leban Nissan juke Foto: Gregor Prebil Dacia lodgy Foto: Gregor Prebil Audi Q5 Foto: Saša Despot BMW serije 6 gran coupe Foto: Gregor Prebil Chevrolet Malibu Foto: Andrej Leban Volvo V40 Foto: EPA Mercedes-Benz
Fiat je že šesto leto zapored razglašen za avtomobilsko znamko z najnižjim povprečjem izpuščenega ogljikovega-dioksida v ozračje, kažejo podatki podjetja za analize avtomobilskih podatkov JATO Dynamics.
Oglej si celoten članek

V povprečju so se CO2 emisije novih vozil, ki jih prodajajo v Evropi, iz 136,3 gramov na prevoženi kilometer v letu 2011, lani znižale na 132,3 g/km, kar predstavlja 2,9 odstotno izboljšanje. To pomeni, da skoraj 40 odstotkov novih prodanih vozil v Evropi že dosega izpuste CO2 pod 120 g/km.


Raziskava zajema 23 avtomobilskih tržišč, kaže pa vzpodbudne podatke, in sicer, da kar devet velikih avtomobilskih proizvajalcev že zdaj dosega cilje za leto 2015, ki predvidevajo, da bo povprečje izpuščenega CO2 130 g/km.

Fiat že šesto leto zapored ostaja okolju najbolj prijazna znamka, saj njegova vozila v povprečju dosegajo 119,8 g/km, kar je celo nekoliko več kot leto prej. To gre pripisati manjši proizvodnji punta in uvedbi velikega crossoverja freemonta na evropski trg. Največji pomik navzgor je uspel Peugeotu, ki je iz petega skočil na drugo mesto, s CO2 povprečjem 121,2 g/km, tretji je Renault, ki je bila lani šesti (121,3 g/km).

Z izjemo Belgije so vse države v raziskavi lani znižale emisije na svojih trgih v primerjavi z letom 2011. Avtomobili ozračje najmanj onesnažujejo na Portugalskem, največji napredek pri zmanjšanju emisij pa je uspel Grkom, kjer se je prodaja dizelskih vozil iz 10 odstotkov tržnega deleža povečala na 40 odstotkov. Kljub znižanju emisij za 3,6 odstotka pa Švica ostaja država z največjim povprečnim onesnaženjem kar zadeva nova vozila. Švica je edina, kjer emisije pri novih vozilih presegajo mejo 150 gramov CO2 na prevoženi kilometer.

V fotogaleriji zgoraj lahko preverite katere avtomobilske znamke imajo najmanjše in katere največje povprečje izpuščenega ogljikovega dioksida v ozračje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:45 8. Marec 2013.

    >>...največji napredek pri zmanjšanju emisij pa je uspel Grkom, kjer se je prodaja dizelskih vozil iz 10 odstotkov tržnega deleža …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.