Kako na račun avta v petih korakih do zastonj pice

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Moški se lahko v nekaj minutah počuti ponosno, ker je prihranil denar za servis svojega avta. Tudi ženske zmorejo.
Oglej si celoten članek

Servisiranje avtov "pod kozolcem" je danes precej bolj tvegano ali pa domala nemogoče početje zaradi zapletenih sistemov, ki so vgrajeni v sodobne avtomobile. Vseeno pa ostajajo številne točke pri avtu, ki jih je mogoče poservisirati z minimalno truda in ob tem prihraniti kar nekaj evrov.

Ena izmed njih je filter kabinskega zraka oziroma z drugim imenom filter klime, ki ga številni lastniki pogosto zapostavljajo. Gre za zelo pomemben filter, saj čisti zrak, ki ga potniki dihajo med vožnjo. Je še kaj pomembnejšega?

Če je poln umazanije, ali pa če se na njem prek vlažne zime zaredijo glivice in bakterije, se to še kako čuti pri kakovosti zraka in lahko vpliva na respiratorne težave. V času pomladnega cvetenja se stanje še močno poslabša, čeprav naj bi občutljive ljudi pred tegobami varoval prav filter. 

Splošno veljaven nasvet je, da je potrebno kabinski filter menjati enkrat letno ali po okoli 15 tisoč prevoženih kilometrih, kar bolj ali manj sovpada z rednimi menjavami olja. Menjava filtra poskrbi ne le za boljši kabinski zrak, temveč tudi za lažje delovanje sistemov klimatske naprave. 

Vedno vgradite filter, ki vsebuje aktivno olje, saj je precej bolj učinkovit pri prečiščevanju majhnih delcev, še posebej, če ima kdo v družini razvito alergijo na prah. Razlika v ceni z običajnim filtrom je zanemarljiva.

Celotno storitev menjave seveda opravijo tudi mojstri na servisih, kjer pa lahko pride do znatnih razkorakov v cenah storitve in materiala.

Naša primerjava:

Spletna trgovina z rabljenimi deli: filter zraka z aktivnim ogljem za megana III stane od okoli 10 evrov dalje, a je potrebno upoštevati poštnino, ki lahko znese med 5 do 8 evrov. 

Klasična trgovina z rabljenimi deli: filter zraka z aktivnim ogljem za megana III stane 15 evrov.

Trgovina na pooblaščenem servisu: filter zraka z aktivnim ogljem za megana III stane 23 evrov. 

Če vam bo storitev opravil mojster na servisu, računajte še na pribitek med 10 in 15 evri. Menjavo pa lahko enostavno opravite tudi sami in pod črto prepolovite celoten strošek.

5 korakov menjave filtra

1. Nabavite filter, ki ustreza modelu in letniku vašega avta.

2. Filter potniškega zraka se nahaja pod sopotnikovim predalom, redkeje pa v spodnjem delu armaturne plošče ali pa pod motornim pokrovom. Če ne veste lokacije za vaš model avta, si pomagajte z Googlom ali Youtubom.

3. Največkrat je edino orodje, ki ga potrebujete, izvijač, s katerim odstranite povezavo med predalom in armaturo oziroma pokrov armature. Potrebne je nekaj previdnosti pri ločevanju predala oziroma pokrova iz utorov. 

4. Odstranite stari filter in očistite morebitno umazanijo, ki jo je pustil za seboj. Nov filter namestite na enak način, kot je bil stari. Nekateri avti imajo dva filtra. Znova namestite predal.

5. Z ostankom denarja pojdite na pico in pijačo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:27 10. Maj 2018.

    me zanima kera ženska bi se sprevla menjat filter kabine na alfi 159... še kakšen dec ga sploh najdu nebi. ...

  • 10:32 10. Maj 2018.

    Kdo vam je plačal ogas... In kaj imate proti serviserjem pod kozolcm. Ni avta, da bi ga zaupal serviserjem. Tile ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.