Hrvati stegnili lovke po slovenskem velikanu z avtodeli

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Vodilna hrvaška veriga za prodajo avtomobilskih delov Tokić želi prevzeti enega največjih trgovcev z avtomobilskimi deli v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Tokić je koncentracijo, ki bi s prevzemom podjetja Bartog iz Trebnjega nastala, priglasil Agenciji za varstvo konkurence (AVK). Če bo AVK prižgala zeleno luč, bo Bartog prvi Tokićev prevzem zunaj hrvaških meja.

V družbi Tokić iz Sesvet v bližini Zagreba so povedali, da o podrobnostih potencialnega prevzema in pričakovanih sinergijah do končne odločitve slovenskega varuha konkurence ne morejo govoriti. Odločitev AVK sicer pričakujejo v nekaj mesecih.

Vodilni trgovec z mazivi in avtomobilskimi rezervnimi deli v regiji je skupina GMT iz Murske Sobote, ki je lani po napovedih presegla 100 milijonov evrov prihodkov. GMT je leta 2014 prevzel konkurenčno podjetje Adel vključno s hrvaško hčerinsko družbo Anet. 

Foto: GMT GMT

So pa v podjetju izpostavili, da bo šlo za prvi njihov prevzem zunaj Hrvaške. Spomnili so, da so svoj sploh prvi prevzem izpeljali lani, ko so prevzeli družbo Avtocenter Marinići z Reke, ki je pred tem v 2018 postala Tokićev distributer na območju Kvarnerja in Istre.

Trebanjski Bartog ima medtem približno 40 lastnih prodajaln ter 25 servisov BHS, ki sestavljajo eno največjih mrež vulkanizerskih in mehaničnih delavnic v Sloveniji. Zaposluje približno 150 delavcev. Lani so v podjetju odprli nov logistično-distribucijski center v Mirni Peči, ki ima 12.000 kvadratnih metrih skladiščnih površin.

V Tokiću se sicer opisujejo kot vodilna hrvaška družba, ko gre za inovativne tehnologije na trgu avtomobilskih delov, kot največja veriga trgovin z avtomobilskimi deli na Hrvaškem ter kot pooblaščeni uvoznik in distributer za več kot 230 najbolj znanih svetovnih proizvajalcev delov za vse tipe osebnih vozil ter tudi lahka tovorna vozila in tovornjake.

Podjetje s 30-letno tradicijo je v 100-odstotni lasti bratov Ilije in Stojana Tokića, v 110 prodajnih in distribucijskih centrih na Hrvaškem, v katerih ponujajo več kot 200.000 različnih izdelkov znanih svetovnih blagovnih znamk, pa zaposluje več kot 600 delavcev.

Foto: Pixabay popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del

Družba Tokić je leto 2018 končala s 558 milijoni kun (okoli 75,5 milijona evrov) prihodkov, kar je bilo nekoliko več kot v letu 2017, ko so ti dosegli nekaj več kot 520 milijonov kun, piše na spletni strani družbe. Čisti dobiček se je predlani glede na leto pred tem povečal za šest odstotkov in dosegel 41 milijonov kun.

Družba Bartog je leta 1989 ustanovil Darko Bartolj, po njegovi smrti pa sta danes njeni lastnici Jasna Bartolj Kotar, ki skupaj z Matejem Umekom podjetje tudi vodi, in Darija Bartolj Umek. V letu 2018 so se Bartogovi prihodki od prodaje povečali za 15 odstotkov na 56,1 milijona evrov, čisti dobiček pa za dobrih 36 odstotkov na 1,13 milijona evrov.

V podjetju so spomnili še, da so jih na londonski borzi prepoznali kot eno izmed 50 najbolj inovativnih družb v Evropi, njihov logistično-distribucijski center v Sesvetah pa da se uvršča ob bok z vodilnih v Evropi. Med drugim sodelujejo s hrvaško družbo za robotiko in umetno inteligenco Gideon Brothers, da bi v centru začeli uporabljati avtonomne mobilne robote.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:49 9. Februar 2020.

    Bartog se je ponujal Tokiću že kar nekaj časa nazaj,pa ni čudno,da ga je ta končno uslišal....

  • 16:00 9. Februar 2020.

    Če bo za mene kot potrošnika bolje mi je vseeno kdo je lastnik! Trgovci z avto deli imajo prevelik kos …

  • 12:06 9. Februar 2020.

    Slovenija je postala pralnica mafijskega denarja iz celotnega balkana.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.