Hura, obstaja rešitev za obstoj dizla!

Foto: Bosch
Foto: Bosch
Če gre verjeti entuziastičnim besedam iz koncerna Bosch, potem so našli rešitev, kako lahko že jutri zdesetkajo škodljive izpuste pri prihodnjih dizelskih vozilih.
Oglej si celoten članek

Na Boscha je afera Dieselgate vrgla temno senco, saj so prav oni dobavljali Volkswagnu komponente, ki so služile za prikrojevanje emisij izpuhov pri milijonih avtomobilov po vsem svetu. Sledil je pravcati pogrom nad dizli in danes njihova prodaja v Evropi strmo upada. 

"Danes želimo enkrat za vselej končati debato o izumrtju dizelske tehnologije."

Volkmar Denner

Sedaj pa se Bosch kaže v luči rešitelja dizla. Na letni konferenci so objavili, da imajo rešitev, ki bo izpust zdravju zelo nevarnih dušikovih oksidov v izpuhu zmanjšala kar za 90 odstotkov pod mejo, ki bo za dizelske motorje šele začela veljati.

Pozor, novo! Ali veste, na katere oznake se morate po novem navaditi na bencinski črpalki?

Če bo dizelski avto leta 2020 med testom realne porabe (RDE) lahko izpustil na kilometer še 120 mg/km, v laboratoriju pa največ 80 mg/km, potem že danes VW golf z novo Boschevo tehnologijo med testom RDE izpusti v zrak komaj še 13 mg/km. Med testom mestne vožnje, pri kateri so tipično emisije NOx največje, naj bi avto še vedno izpuščal v zrak največ 40 mg/km, kar je še vedno komaj tretjina tistega, kar bo dovoljeno leta 2020.

Šef Boscha Volkmar Denner je novo tehnologijo najavil na redni letni konferenci z vzhičenimi besedami: "Še obstaja prihodnost za dizla. Danes želimo enkrat za vselej končati debato o izumrtju dizelske tehnologije."

Foto: Bosch Emisije

Nova tehnologija stoji na obstoječih komponentah. Bosch je sporočil, da gre za povsem drugačen pristop k recirkulaciji izpušnih plinov in uporabo posodobljenih turbopolnilnikov. Tehnologija je polno učinkovita že pri mrzlem motorju in ne glede na režime vožnje. Ne bo pa je mogoče uporabljati na že izdelanih vozilih, lahko pa proizvajalci računajo nanjo pri avtih, pri katerih nameravajo v bodoče uporabljati motorje z notranjim izgorevanjem. Poraba in izpusti CO2 naj ne bi bili v ničemer poslabšani.

Avto Bo cena avtov 1. septembra res poskočila?

Da mislijo resno, so novinarjem pri Boschu pokazali tako, da so se novinarji vozili po prometu v Stuttgartu in sproti merili emisije, poroča AutoExpress. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 08:50 27. April 2018.

    Nemci so še zmeraj naredili nekaj kar ostali svet ne dohaja v tehnologiji

  • 21:41 26. April 2018.

    jaz sam to vem, da vsask dan kolesarim v hrib 7 km in za Volkswagni SVINJSko smrdi. Prav neverjetno, nekaj …

  • 19:24 26. April 2018.

    Naj se spomnijo, kako predelati stare dizle in bencinarje v bolj varčne in z čistejšimi izpuhi. Kdo bo stalno delal …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.