Hyundai in Kia zavajala z dejansko porabo

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Hyundai in njena hčerinska družba Kia sta priznala, da sta zavajala potrošnike s podatki o tem, koliko goriva v resnici porabijo njihova vozila. Priznanje o pretirani varčnosti velja le za ameriški trg, korejskega velikana pa bo stala 100 milijonov dolarjev.
Oglej si celoten članek

V petek je korejski gigant Hyundai-Kia priznal "napako" pri reklamiranju normne porabe pri 13 modelih obeh znamk, ki so bili na prodaj na severnoameriškem trgu od leta 2010. Skupaj so tako po svoje priredili varčnost za 1,1 milijona vozil.

Agencija za varstvo okolja EPA iz ZDA je namreč vzela pod drobnogled avtomobile modelnih let 2011, 2012 in 2013, opravila meritve o porabi v skladu z normativi in jih primerjala s podatki, ki jih proizvajalca oglašujeta. Prišlo je do precejšnjih odstopanj, zato so znamko pozvali, naj preneha z zavajanjem javnosti in podatke popravi.

V korporaciji Hyundai Motors, pod katero spada tudi družba Kia Motors, so priznali, da je prišlo do odstopanj. Vzroke za napako so našli pri nedoslednosti svojih meritvev in pretvarjanju enot, vseeno pa zatrjujejo, da napačni podatki veljalo le za severnoameriški trg. Tam namreč porabo merijo v prevoženih miljah (1,61 km) z eno galono (3,78 litra) goriva, pri tem pa je prišlo do odstopanj vse do 6 milj na galono. Med "lažnjivimi" modeli so tudi hyundai elantra, hyundai veloster in kia rio.

Globoko bodo segli v žep

Korporacija je že napovedala, da se bo vsem svojim strankam oddolžila. Tako bodo vsem lastnikom vse do konca življenjske dobe avtomobila subvencionirali stroške za gorivo v višini razlike med oglaševano in dejansko deklarirano porabo z dodatkom še 15 odstotkov.

Analitiki pri Moody'su ocenujejo, da bo poteza korejskega velikana stala kar 100 milijonov dolarjev. Poleg tega pa jih očitno čaka še kar nekaj stroškov na sodiščih, saj so posamezni lastniki že vložili prve tožbe. Hyundai in Kia, ki sta se po prodaji avtomobilov v zadnjih letih v globalnih številkah zavihtela med prvo peterico, v ZDA in Kanadi pa ustvarita kar četrtino svoje prodaje, sta v promocijo na teh dveh trgih še posebej agresivno izpostavljala varčnost svojih vozil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 14:53 11. November 2012.

    Pri 0,75€ na liter, kot imajo v povprečju ceno bencina, to ful velik...<br />Texas ima ceno 3.03 dolarja na galono, …

  • 09:58 11. November 2012.

    Verjetno res, se pa hkrati odpira vprašanje čigav marketing? Verjetno ne zgolj korejski, ampak predvsem ameriški. Ko začne nekdo resno …

  • 09:26 9. November 2012.

    Tele Američani so pa res od vraga, pri porabi itak pri njih vsi nabijajo v tri krasne, saj nimajo niti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.