Iz prve roke: Kako prej do vozniškega izpita

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Če vas opravljanje vozniškega izpita čaka poleti, se vam lahko zgodi, da pred jesenjo ne boste dobili prostega termina. A razlog ni v zasedenosti izpitne komisije, ampak drugje in na vrsto lahko pridete veliko prej.
Oglej si celoten članek

Za to je potrebno le malce truda in iznajdljivosti in seveda vedenje, da gre lahko tudi drugače. In za uspešno prijavo v pravem času ne potrebujete niti v Sloveniji povsod prepredenih »zvez in poznanstev«, oziroma vam sploh ne morejo pomagati.

Za kaj pravzaprav gre? Ko sem se vrnil domov, sem za seboj zaslišal malce negotovi glas: »Imaš čas. Mi lahko narediš uslugo?«. »Za kaj pa gre?«, sem vprašal. »Bi me peljal v Ajdovščino, da se prijavim na izpitno vožnjo?« Sledilo je razumljivo vprašanje: »Zakaj pa tega ne narediš v Ljubljani?« Odgovor je bil kar pričakovan: »Ker bi morala predolgo čakati, v Ajdovščini pa pridem na vrsto takoj, samo da se tam pojavim čez dobro uro.« Čakanje pa ni najbolj privlačna možnost za devetnajstletnico, ki je pravkar opravila maturitetne izpite in si nestrpno želi tudi prostosti v obliki možnosti samostojne vožnje avtomobila. In v Ajdovščini je lahko sredi junija celo izbirala med več julijskimi roki.

Izboljšave so nujne "Učenje vožnje bo moralo stopiti v korak s časom"

Seveda se ob tem vprašamo, kakšen smisel ima to, da se Ljubljančanka, ki živi v Ljubljani in se ji tudi večina življenja vrti v Ljubljani (čeprav ima sorodnike tudi v Vipavski dolini), za izpitno vožnjo, ki jo bo tudi opravljala v Ljubljani in za katero se je učila vožnje po ulicah slovenske prestolnice, mora prijaviti v Ajdovščini.

Foto: Profimedia Šola vožnje avtošola

A to ni bilo edino vprašanje, ki se je porodilo ob tem, ampak jih je bila kar cela vrsta. Zakaj so prijavne kvote razdeljene med upravnimi enotami, saj je malo verjetno, da bo denimo veliko Primorcev, ki so se učili vožnje na Primorskem, opravljalo izpit v Ljubljani? Ali ne bi bilo možno zadeve urediti tako, da bi se kandidat lahko na katerikoli upravni enoti prijavil v enotni seznam prostih terminov? Ali ne bi bilo bolj smiselno, da bi kandidata na izpitno vožnjo prijavil inštruktor? Ali ne bi bilo možno prijave urediti preko centralnega računalniškega sistema, v katerega bi se kandidat prijavil? Večina kandidatov je starih okoli dvajset let in so vajeni poslovanja preko spleta. Kaj v zvezi s tem svetujete kandidatom za opravljanje vozniškega izpita?

Potreba po elektronski dokumentaciji

Na Agenciji za varnost prometa (AVP) so nam na prva tri vprašanja odgovorili da so prijave na vozniški izpit v domeni upravnih enot in vsem kandidatom je omogočeno, da se na katerikoli upravni enoti v Sloveniji prijavijo k opravljanju vozniškega izpita v želenem izpitnem kraju. Na zasedenost upravnih enot AVP nima vpliva. Prijavne kvote ne obstajajo, temveč je zasedenost na posamezni upravni enoti odvisna od povpraševanja. Upravne enote si tudi same organizirajo delo. S pooblastilom kandidata ga lahko učitelj vožnje že sedaj prijavi na izpitno vožnjo. Kar se tiče možnosti prijave preko centralnega računalniškega sistema, so odgovorili, da bo možen, ko bo vzpostavljen novi register voznikov. Kandidatom so svetovali, se lahko prijavijo tam, kjer je zanje to najhitreje in izberejo želeni kraj opravljanja izpita.

Nova odločitev Eno leto dlje bodo vozniki začetniki

Odgovore smo dobili tudi z Ministrstva za infrastrukturo, kjer so nam za prve tri odgovore svetovali, naj jih naslovimo kar na Ministrstvo za javno upravo, od koder pa odgovorov še ni bilo. Kar se tiče same prijave, so zapisali, da je enotni seznam prostih terminov že na voljo v vseh upravnih enotah. Neposredna elektronska prijava na vozniški izpit trenutno še ni mogoča, saj dokumentacija, ki jo je treba priložiti k prijavi, še ni na razpolago v elektronski obliki. Gre za zdravniško spričevalo, potrdilo o izpitu iz prve pomoči, evidenčni karton kandidata za voznika in podobno. Kandidatom pa svetujejo, da se skladno z veljavno zakonodajo na izpit prijavijo na upravni enoti, kjer imajo stalno oziroma začasno prebivališče.

Foto: Profimedia Avtošola

Vam je že kaj bolj jasno, za kaj gre? Vprašanja smo poslali tudi na AMZS kot izvajalcu delavnosti avto šol, kjer so se čudili nad vprašanjem o kvotah, saj kljub prekinitvi opravljanja avto šolske dejavnosti in posledično povečanemu povpraševanju po opravljanju vozniških izpitov ne zaznavajo pomanjkanja izpitnih rokov. Napotili so nas tudi na pravi naslov za odgovore, na Upravno enoto Ljubljana, kjer naj bi bilo najteže priti do datuma za izpitno vožnjo.

Naval na upravne enote

Na Upravni enoti Ljubljana so nam pojasnili, da težava ni v kakršnihkoli morebitnih kvotah izpitnih rokov, ki bi bila razdeljene med upravnimi enotami, ampak v preobremenjenosti njihove upravne enote. Prijava na opravljanje vozniškega izpita namreč ni v krajevni pristojnosti določene upravne enote, ampak se lahko kandidati za opravljanje izpita kjerkoli v Sloveniji prijavijo na katerikoli upravni enoti v Sloveniji.

Vozniški izpit Vozniški izpit: Padajo tudi zaradi slabega znanja slovenskega jezika

Načeloma bi zato prijava lahko bila hitra in premočrtna. A žal ni tako. Ker prijava na vozniški izpit ni edina storitev upravnih enot, ki ni vezana na krajevno pristojnost, ampak mednje denimo sodijo tudi naročila vozniških dovoljenj, osebnih izkaznic, potnih listov, digitalnih certifikatov in še kaj, storitve torej, ki so po naključju prav letos mnoge v povečanem povpraševanju, so lahko določene upravne enote pod močno povečanim pritiskom strank.

Foto: Andrej Leban Šola vožnje

Takšna je denimo Upravna enota Ljubljana, ki kljub temu, da kot edina storitve opravlja v dveh izmenah, doživlja zastoje, saj jo poleg Ljubljančanov obišče tudi veliko državljanov, ki imajo stalnega ali začasnega bivališča v Ljubljani. Razlog za to je predvsem v tem, da se v Ljubljano vozijo na delo in tudi upravne zadeve radi opravijo v Ljubljani, nekateri zato, ker lahko v urad skočijo med odmorom v službi, drugi pa denimo zato, ker uradnih ur upravne enote v svojem kraju zaradi urnika dela preprosto ne bi ujeli in bi morali vzeti dopust.

Avto Toliko jih je praktični del izpita vožnje opravljalo več kot desetkrat

Zato bi tudi moja znanka lahko konec junija prosti termin za prijavo na izpitno vožnjo na okencu dobila šele čez 11 delovnih dni, kar pomeni, da bi bili takrat, ko bi prišla na vrsto za obisk upravne enote, najverjetneje julijski roki že zasedeni in bi se ji opravljanje vozniškega izpita gotovo zavleklo v pozno poletje ali jesen. In ker se očitno Upravna enota v Ajdovščini ne sooča s takšnim navalom strank, je prišla takoj na vrsto in s tem tudi za zgodnejše roke, zato bo lahko vozniški izpit opravljala že sredi julija.

Foto: Andrej Leban Vozniški izpit

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 14:24 13. Julij 2021.

    AVP je pa poglavje zase. Tudi najbolj odročen vrtec v Sloveniji ima bolj natančne informacije na svoji spletni strani kot …

  • 11:30 13. Julij 2021.

    Samo v vednost: Na Upravni enoti Ajdovščina se nismo odločili za naročanje strank, zato nismo imeli čakalnih dob. Imamo pa …

  • 09:41 13. Julij 2021.

    Upravne enote leglo levičarjev iz roda v rod

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.