Izdih, ki rešuje življenja

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Alkotesti za osebno uporabo. Dober pokazatelj opitosti pred vožnjo.
Oglej si celoten članek

Preventiva. "Reakcijski čas se po dveh ali treh popitih steklenicah piva oziroma od štirih do šestih decilitrih vina podaljša za deset odstotkov, če gre za pričakovano reakcijo, kot je speljevanje pri zeleni luči. Ob nepričakovanem dogodku, kakršnih je v prometu največ, je reakcijski čas daljši celo od 40 do 60 odstotkov," opozarja Majda Zorec Karlovšek z inštituta za sodno medicino, ki je zagovornik uporabe alkotesterjev za osebno uporabo.

Za varno veseljačenje

Predvsem v Severni Ameriki in Skandinaviji so tako imenovani alcolocki sestavni del že več vozil, od česar imajo vozniki koristi tudi pri zavarovalnicah, pri nas pa se le redki odločijo za naknadno vgradnjo naprav, ki začasno blokirajo vžig motorja, če v izdihanem zraku zaznajo preveliko koncentracijo alkohola.

Ponudba alkotestov za lastno uporabo pa je pestra. Cene takšnih za enkratno uporabo, ki jih je mogoče dobiti v številnih lokalih, se začnejo pri enem evru, najdražji stanejo okoli sto evrov. Pri njihovi uporabi pa je treba natančno slediti navodilom, saj bodo rezultati le tako relevantni.

Alkohol ubil petino

V prvih desetih mesecih leta je bilo pozitivnih pet odstotkov vseh odrejenih alkotestov. Policija dodaja, da je bil alkohol posredi pri 21 od 120 nesreč s smrtnim izidom in pri 123 takšnih, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:38 11. December 2011.

    Zelo poceni in zelo zanesljive alkoteste si lahko kupite na dealextreme (za večkratno uporabo). Pa tudi brez poštnine je.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.