Japonski lahki lovec

Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Foto: Anže Petkovšek Lexus IS 300h
Lexus IS300h. Tisti, ki prisegajo zgolj na rešitve nemškega dizelskega trojčka, imajo resno težavo s svojo konfekcijsko naravnanostjo.
Oglej si celoten članek

Sluh, otip in vid so v lexusu IS300h na preizkušnji že po nekaj kilometrih. A v pozitivnem smislu, saj je tišina znotraj potniške kabine tudi pri visokih hitrostih markantna, rokodelski videz in kakovost velike večine notranjih elementov prav tako. 

Tudi zunanjost je antipod dolgčasu in izraža dinamiko, ki je v tem razredu nujna, čeprav za koga celo preveč drzna. Spredaj markantni, v izvedenki F sport zelo atraktivni maski dajejo pečat z nevidno črto povezan sklop DRL in glavnih žarometov, zadnja svetila so zavihana daleč v nedrje močnih bokov, velika platišča, lepo usločena streha in podpis zadnjih svetil dokazujejo, da je mogoče izjemno nizek količnik zračnega upora 0.26 doseči tudi na zelo atraktiven način.

Tega drugi nimajo

90 odstotkov je v segmentu premium srednje velikih limuzin praktično oddanih nemcem in s tem se Japonci ne slepijo, čeprav imajo avto, ki se po zaslugi naprednega podvozja pelje skozi ovinke izjemno športno, znotraj pa ponuja nekaj zelo originalnih rešitev. Denimo osrednji merilnik energije, ki je v maniri športnika LF-A premičen, tako da na željo ustvari več prostora za sekundarne podatke, ali pa se ob preklopu na športni program spremeni v klasični obratomer. Velikanski je tudi zaslon na armaturki, čeprav je škoda, da v kakovosti grafike (navigacija) tega ne izkoristi povsem.

Je pa prek Lexusovega sistema "miške" z nekaj vaje lahkotno obvladljiv tudi med vožnjo. Nežno premikanje vrtljivih gumbov je za prste užitek, drsnik za nadzor temperature ni narejen le zaradi lepšega, saj je hiter in deluje tudi skozi rokavice. Poglavje zase je zvok iz 15 zvočnikov in s podpisom Mark Levinson.

avtomat

Motor:2,5-litrski L4 bencinski in elektromotor, skupaj 164 kW/223 KM pri 4.000 vrt, 221+300 Nm navora


Poraba na testu:6,5-7,2 litra/100 km


Zmogljivosti:200 km/h, 8,4 sek. od 0 do 100 km/h


Cena:od 34.900 €, testnik 53.200 €

Lexus IS 300h F sport premium


Videz, vsakdanja varčnost, kakovost.


Nima sistema City AEB, pogon ne sledi podvozju.

Udobje.

Lexus vztraja pri svojstvenem upravljanju menijev prek posebne miške. Z nekaj vaje je rokovanje preprosto, le pri radiu bi prišla prav kakšna bližnjica. Možnosti doplačil je veliko, posebno omembo si zasluži ozvočenje Mark Levinson s 16 zvočniki. Začuda sistema City AEB ni niti med 
doplačili.

 
Pogon.

Bencinski štirivaljnik ima 133 kW moči, a ima zaradi Atkinsonovega cikla učinkovitost prednost pred eksplozivnostjo. Sunka v hrbet ni niti ob polni moči 164 kW, ki jo pogon razvije ob pomoči elektromotorja. Zelo dobro pa deluje električni način, jadranje zgolj na baterijo je zelo pogosto, poraba pa je lahko posledično dizelsko nizka brez asketske vožnje.

 
Konkurenti.

BMW 320d je tudi zaradi zadnjega pogona najtesnejši tekmec, takoj za njim je Audi A4 z močnim dvolitrskim dizlom. Pri obeh je treba avtomatiko doplačati, prav tako marsikateri dodatek, ki je pri japonskem atletu samoumeven. Lexus obema dolgo ostane vštric v ovinkih, čeprav tudi zaradi hitrega vklapljanja sistema ESC ne dovoljuje BMW-jevskega "ritanja" z zadkom, nemški dizli so tudi eksplozivnejši.

 
Vrednost.

Cena je nižja od primerljivih in podobno opremljenih nemških tekmecev, na dolgi rok velja upoštevati nižje stroške vzdrževanja zaradi manjše obrabe delov ter dokazane zanesljivosti znamke. Čeprav podvozje to dovoljuje, pa pogon ostaja malce anemičen. Slaba novica za Evropejce je tudi, da karavana ni in ga ne bo.

 

Položaj za volanom na sedežih z malenkost premalo dolžine je intimno športno utesnjen, le da je elektronska ojačitev volana v testniku v nekaterih položajih delovala v občutnih sunkih. Naperki menjalnika dovoljujejo "umetno" ustvarjanje menjalnih razmerij.

Manj prepričljiv je IS zadaj, kjer je prostor za visokorasle in še posebej dolgonoge kompromisno ukrojen, za tri otroške sedeže seveda ni prostora, zaradi visokega grebena kot posledica zadnjega pogona pa niti trem starejšim ne bo lahko. Dobro, avto prvenstveno temu ni namenjen.

Po prostornini prtljažnika japonski hibrid zaostaja za nemci, a hvalevredno ne veliko, saj je Ni-Mh lahki baterijski sklop zelo inteligentno shranjen v dno, tudi podiranje sedežev ni okrnjeno.

Foto: Andrej Leban Lexus IS 300h Najočitnejša konkurenta hibridnemu IS300h sta BMW 320d, mercedes-benz CDI 220 in audi A4 TDI ultra. Na papirju je hibrid najzmogljivejši, saj ima skupno za 164 kilovatov moči. A pravih sunkov v hrbet med pospeševanjem ni, štirivaljni bencinar teče po Aktinsonovem taktu in daje v sodelovanju z elektromotorjem prednost porabi. Avto je tako med speljevanjem počasnejši od nemcev, se pa dobro odreže pri pospeševanju pri srednjih hitrostih. Prepričljiv pa je po porabi. Četudi podatku o zgolj 99 gramih izpustov (16-palčna platišča) zaradi slovenske lestvice obdavčitev še ne dajemo prevelike teže, je glede želje po bencinu resnično skromen, številni samodejni vklopi zgolj električnega režima med vožnjo in posledično "jadranje" vse do 65 km/h so pripomogli, da je na testu avto med povprečno dinamično vožnjo zlahka ostal pod sedmimi litri porabljenega bencina. 

Sledi pretiravanja

Kot že povedano, je zvočna zatesnitev kabine izredna, tisto malega slišnega hrupa pa nekaj povsem drugega od dizelskega ropota. Japonci so v samozavesti šli celo tako daleč, da ponujajo sistem umetnega zvoka, ki prihaja iz zvočnikov in naj bi spominjal na zvok športnega izpušnega lonca.  Nabiranje vrtljajev je tako glasno, celo povratni ogenj "izpusti" sistem od sebe, a ga na koncu nonšalantno razgali situacija, ko do konca pritisnemo stopalko in se v ozadju hkrati zasliši originalni "glasek" izpod prednjega pokrova. Skratka, tudi če Japonci ne bi šli v takšno manipuliranje in bi stoodstotno zagovarjali tišino ...

Sklep

Lexus zadovolji vse apetite s svojo športno postavo, preseneti z izjemno kombinacijo kakovosti in udobne vožnje ter nizko porabo, ki gre žal nekoliko na račun dejanskih zmogljivosti pogona. V uteho tistim, ki na kompromis ne pristajajo, na še zmogljivejše, a tudi drage evropejce pa še vedno ne prisegajo, ostaja napoved, da bo slej kot prej tudi za to generacijo prišel ultrabombnik z imenom IS-F.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.