JATO: Elektrificirani avti prvič prehiteli dizelske!

Foto: Polestar
Foto: Polestar
Zgodil se je preobrat, ki se je zdel še nedolgo nazaj oddaljen vsaj kakšno desetletje.
Oglej si celoten članek

Podatki neodvisne analitske hiše JATO Dynamics o registracijah novih avtov v Evropi kažejo, da so septembra po številu elektrificirani avtomobili prvič v zgodovini prehiteli dizelske avte.

Pri Autoevolution so podatek pospremili s komentarjem, da gre za pretres bibličnih razsežnosti, ki kaže na eno največjih sprememb v zgodovini avtomobilizma. 

Še pred 10 leti so bili dizli v povprečju vgrajeni v več kot 50 odstotkov vseh novih avtov. Septembra pa je bilo takih le še 24,8 odstotka. Elektrificiranih avtov pa je bilo skupaj 25 odstotkov, od tega 12 odstotkov baterijskih BEV, ostalo pa hibridov in priključnih hibridov.  

Pri električnih avtih je model ID.3 potisnil skupino Volkswagen na prvo mesto po prodaji, pred Teslo. Ta ima sicer z model 3 še vedno primat med posameznimi modeli električnih avtov, pred renault zoejem in VW ID.3.

Suvi so zavzeli kar 41,3 odstotka septembrskega trga, 19 odstotkov avtov spada med male kompaktne avte, malo manjši je delež kompaktnih avtov. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • ode
    08:11 1. November 2020.

    Vsak dan najmanj 2x, pogosto pa 4x na dan se peljem mimo velike petrolove črpalke, kjer je že dve leti …

  • 20:30 31. Oktober 2020.

    Koliko je kvalificiranih elektromehanikov na nivoju v Sloveniji?? 0. Torej boste kupili elektriko do 20Tkm potem pa na odpad. Zelo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.