Avto > Na Štrom
762 ogledov

JATO: Elektrificirani avti prvič prehiteli dizelske!

Polestar 2 električni avto Polestar
Zgodil se je preobrat, ki se je zdel še nedolgo nazaj oddaljen vsaj kakšno desetletje.

Podatki neodvisne analitske hiše JATO Dynamics o registracijah novih avtov v Evropi kažejo, da so septembra po številu elektrificirani avtomobili prvič v zgodovini prehiteli dizelske avte.

Pri Autoevolution so podatek pospremili s komentarjem, da gre za pretres bibličnih razsežnosti, ki kaže na eno največjih sprememb v zgodovini avtomobilizma. 

Še pred 10 leti so bili dizli v povprečju vgrajeni v več kot 50 odstotkov vseh novih avtov. Septembra pa je bilo takih le še 24,8 odstotka. Elektrificiranih avtov pa je bilo skupaj 25 odstotkov, od tega 12 odstotkov baterijskih BEV, ostalo pa hibridov in priključnih hibridov.  

Pri električnih avtih je model ID.3 potisnil skupino Volkswagen na prvo mesto po prodaji, pred Teslo. Ta ima sicer z model 3 še vedno primat med posameznimi modeli električnih avtov, pred renault zoejem in VW ID.3.

Suvi so zavzeli kar 41,3 odstotka septembrskega trga, 19 odstotkov avtov spada med male kompaktne avte, malo manjši je delež kompaktnih avtov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 08:11 01.november 2020.

    Vsak dan najmanj 2x, pogosto pa 4x na dan se peljem mimo velike petrolove črpalke, kjer je že dve leti 1 hitra polnilnica za dva avta hkrati. Nikoli do sedaj ni bilo videti, da bi bil kakšen avto priključen, na ...prikaži več 8 točilnih mestih za dizel je pa vedno vrsta. Zanimivo, ne?

  • thomas02 20:30 31.oktober 2020.

    Koliko je kvalificiranih elektromehanikov na nivoju v Sloveniji?? 0. Torej boste kupili elektriko do 20Tkm potem pa na odpad. Zelo zeleno in ekološko Da bo vzpostavitev mreže elektromehanikov bila zadovoljiva in pokrila potrebe bo preteklo 20 let, tako kot je ...prikaži večje potreba medicinskega osebja v Sloveniji prevelika . TOREJ KAj bomo vozili? starega dobrega, smrdljivega dizelaša.