Kaj se zgodi z avtom, v katerega udari strela

Foto: Eric Wilkinson/Facebook
Foto: Eric Wilkinson/Facebook
Sila redek dogodek, a se zgodi. Posledice udarca strele v avto so nekaj posebnega.
Oglej si celoten članek

Uporabnik Facebooka Eric Wilkinson je delil fotografije posledic, ki jih je udar strele pustil na poltovornjaku ford super duty. Gre za v ZDA zelo priljubljen model, ki zmore prenesti še precej težje obremenitve od klasičnega F-150. 

Udar strele v avto naj se načeloma ne bi nikoli zgodil, saj je avtomobilov potniški prostor podoben Faradeyjevi kletki, ki odbija elektromagnetni naboj. Zato je avto v hudi nevihti eno najvarnejših zatočišč, seveda če ni parkiran pod majavim drevesom.

A v redkih primerih strela lahko udari tudi v avto, saj zaradi dizajna ali česa drugega še vedno ni idealna kletka. In to se je očitno zgodilo s tem poltovornjakom. 

xxx

Od zunaj se škoda ne zdi tako obsežna, vidno je počeno vetrobransko steklo. Ob prehodu skozi steklo pa je moč strele dobesedno razpolovila armaturno ploščo in jo stopila. Temperatura v streli doseže vse do 30 tisoč stopinj. 

K sreči v trenutku udara ni bilo nikogar v avtu. 

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:20 15. Avgust 2021.

    Udar strele sem pred leti tudi sam videl blizu Darwina. Prav tako v poltovornjak na katerem je bila naložena velika …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.