Kako bi pri Postojni vozil inštruktor?

Foto: Bralka Zurnala24.si Veter na cesti
Med iskanjem neposrednih in posrednih vzrokov za tako množičen nalet vozil na primorski avtocesti je vse bolj jasno, da nekateri vozniki niso upoštevali predhodnih opozoril. Legan: dalo bi se predvidevati težave.
Oglej si celoten članek

Pričevanja udeležencev in prve ugotovitve tako policije kot Darsa kažejo, da je šlo pri nedeljski nesreči na avtocesti pri Postojni, v kateri je bilo udeleženih kar 51 vozil, ena oseba pa je za posledicami umrla, za izreden dogodek, ko je močna burja na vozišče prinesla velik oblak snega, zaradi česar se je vidljivost v nekaj trenutkih drastično zmanjšala. 

Kako bi v takšni situaciji odreagiral Brane Legan, vodja inštruktorjev pri AMZS Centru varne vožnje na Vranskem? “Seveda je izredno težko modrovati za nazaj in tudi verjamem, da je takšen sunek vetra in nanosa snega na avtocesto težko napovedati. Vendar pa so bili gotovo še pred Postojno vidni določeni indici oziroma se je dogajalo neko zaporedje dogodkov, ki bi morali pri voznikih vzbuditi dodatno previdnost, na podlagi kateri bi bilo morda mogoče vsaj omiliti posledice nesreče," pravi Legan.

"Sam bi denimo spremljal dogajanje okoli mene in če bi videl, da po zraku nosi sneg, da se ta vrtinči, da morda sunki vetra moj celo avto zanašajo, bi predvideval možnost težav in bistveno zmanjšal hitrost ter povečal varnostno razdaljo. Tudi tisti vozniki, ki so se pripeljali v takšno zmešnjavo, bi morda na podlagi pravočasnih predvidevanj uspeli omiliti posledice. A ko te zajame takšen oblak oziroma situacija, je ponavadi že zelo pozno, takrat je potrebno imeti tudi srečo in seveda mirno ter učinkovito odreagirati.”

5 kilometrov prej vozniki vozili mimo opozorila

Na Darsu poudarjajo, da je bila avtocesta na tem odseku pred dogodkom povsem očiščena in celo suha. Prepričani so tudi, da so voznike na nevarnost burje ustrezno obveščali, nenazadnje je na Ravbarkomandi na digitalnem opozorilnem zaslonu svetilo obvestilo o burji prve jakostne stopnje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 10:35 30. December 2014.

    Vidljivost nula, varnostna razdalja ?

  • 19:56 29. December 2014.

    Mene pa neki zanima,ali ima tale vaš doktor varne vožnje izpit,ali se kdaj pelje recimo iz Medvod v center????Po moje …

  • 19:09 29. December 2014.

    Saj so prilagodili hitrost stanju na cesti. Ko niso videli več nič, so zavirali. Rezultat je pa znan. Vedno je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.