Kakšna bo vinjeta za prihodnje leto

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Dobrih osem let po uvedbi vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah si pri Darsu nad prodajo lahko manejo roke, saj gredo dobro v promet. Namignili so že tudi, kakšne barve bo vinjeta za leto 2017.
Oglej si celoten članek

"Prodaja vinjet z letnico 2016 je bila v prvem letošnjem polletju boljša od lanske v enakem obdobju," je za zurnal24.si povedal Marjan Koler iz Darsa. "Glede na povečanje prodaje vse vrst vinjet v prvih petih mesecih leto pričakujemo nadaljevanje trenda rasti prodaje zlasti tedenskih, pa tudi mesečnih vinjet v poletnih mesecih."

Prodali so za štiri odstotke letnih vinjet več kot lani v istem obdobju (skoraj 764 tisoč), mesečnih za šest odstotkov (prek 387 tisoč), tedenskih pa za sedem odstotkov več (1,78 milijona). Prav tako so beležili visoko rast prodaje vinjet za kategorije 2B (za kombije). 

Na Darsu ob tem poudarjajo, da denar iz vinjet nacionalni upravitelj porabi za vzdrževanje in obnovo obstoječega 610-kilometrskega omrežja in pripadajočih priključkov, pa tudi za gradnjo novih odsekov, s katerimi izboljšujejo pretočnost, krajšajo potovalne čase in spodbujajo razvoj določene regje. 

Samo za izboljšanje prometne varnosti namerava Dars letno nameniti prek tri milijone evrov sredstev, prav tako dajejo poudarek na sodobni elektrostrojni opremi, kamor sodijo števci prometa, video nadzor, spemenljiva prometno informativna signalizacija ...

Prihodnje leto bo barva ...

In kakšna bo barva vinjet za prihodnje leto? Dars se o barvi vedno uskladi s sosednjimi državami, v prvi vrsti z Avstrijo. Z letnico 2016 je Dars prešel na nov barvni ciklus vinjet, ki so v primerjavi s prejšnjim šestletnim ciklom bolj kovinskega odseva. Glede na preteklo barvno skalo bi moral zeleni po logiki slediti oranžni odtenek. Kaj na to pravijo pri Darsu? "Vaše domneve so lahko upravičene."

Osnove za tisk so trenutno še v pripravi, vinjete za leto 2017 pa bodo šle v tisk v prihodnjih nekaj tednih. Letne vinjete bodo na prodajnih mestih s 1. decembrom. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 15:00 27. Avgust 2016.

    Od uvedbe vinjet trdim, da vinjete sicer niso najbolj poštene, so pa najbolj pametne.<br />Dars mora še podreti OVIRE na ...

  • 10:38 26. Avgust 2016.

    Jest ne bi imel nič od tega... samo zgubo.. !!

  • 10:37 26. Avgust 2016.

    Navedi kontakt.. :-)<br />Pa brez vrste prosim, za vse bo dovolj... !! :-)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.