Avto
124 ogledov

Kakšna bo vinjeta za prihodnje leto

Vožnja Andrej Leban
Dobrih osem let po uvedbi vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah si pri Darsu nad prodajo lahko manejo roke, saj gredo dobro v promet. Namignili so že tudi, kakšne barve bo vinjeta za leto 2017.

"Prodaja vinjet z letnico 2016 je bila v prvem letošnjem polletju boljša od lanske v enakem obdobju," je za zurnal24.si povedal Marjan Koler iz Darsa. "Glede na povečanje prodaje vse vrst vinjet v prvih petih mesecih leto pričakujemo nadaljevanje trenda rasti prodaje zlasti tedenskih, pa tudi mesečnih vinjet v poletnih mesecih."

Prodali so za štiri odstotke letnih vinjet več kot lani v istem obdobju (skoraj 764 tisoč), mesečnih za šest odstotkov (prek 387 tisoč), tedenskih pa za sedem odstotkov več (1,78 milijona). Prav tako so beležili visoko rast prodaje vinjet za kategorije 2B (za kombije). 

Na Darsu ob tem poudarjajo, da denar iz vinjet nacionalni upravitelj porabi za vzdrževanje in obnovo obstoječega 610-kilometrskega omrežja in pripadajočih priključkov, pa tudi za gradnjo novih odsekov, s katerimi izboljšujejo pretočnost, krajšajo potovalne čase in spodbujajo razvoj določene regje. 

Samo za izboljšanje prometne varnosti namerava Dars letno nameniti prek tri milijone evrov sredstev, prav tako dajejo poudarek na sodobni elektrostrojni opremi, kamor sodijo števci prometa, video nadzor, spemenljiva prometno informativna signalizacija ...

Prihodnje leto bo barva ...

In kakšna bo barva vinjet za prihodnje leto? Dars se o barvi vedno uskladi s sosednjimi državami, v prvi vrsti z Avstrijo. Z letnico 2016 je Dars prešel na nov barvni ciklus vinjet, ki so v primerjavi s prejšnjim šestletnim ciklom bolj kovinskega odseva. Glede na preteklo barvno skalo bi moral zeleni po logiki slediti oranžni odtenek. Kaj na to pravijo pri Darsu? "Vaše domneve so lahko upravičene."

Osnove za tisk so trenutno še v pripravi, vinjete za leto 2017 pa bodo šle v tisk v prihodnjih nekaj tednih. Letne vinjete bodo na prodajnih mestih s 1. decembrom. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • banja 15:00 27.avgust 2016.

    Od uvedbe vinjet trdim, da vinjete sicer niso najbolj poštene, so pa najbolj pametne.Dars mora še podreti OVIRE na AC, to je, čelne cestinske postaje, ki sploh več ne služijo nikakršnemu namenu. Zato so OVIRE. Organi pregona pa so ...prikaži več tako butasti, da tega ne spoznajo. Postavlajti OVIRE na avtoceste je podlo dejanje!

  • kapibara 10:38 26.avgust 2016.

    Jest ne bi imel nič od tega... samo zgubo.. !!

  • kapibara 10:37 26.avgust 2016.

    Navedi kontakt.. :-)Pa brez vrste prosim, za vse bo dovolj... !! :-)