Kar bodite še zimsko obuti

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kljub pogledu na koledar nikar ne hitite z menjavo pnevmatik. Prihodnji dnevi bodo namreč še zelo zimski. Mejna temperatura je 7 stopinj Celzija nad ničlo.
Oglej si celoten članek

15. marca je zakonski rok, ko lahko vozniki v primeru ugodnih vremenskih razmer preobujejo svoje avtomobile na poletne pnevmatike. A letos strokovnjaki svetujejo, da s tem še počakate, saj je vremenska napoved vsaj za teden dni naprej še zelo neugodna, vključno s snežnimi padavinami.

"Sedem stopinj je mejna temperatura, ko obe pnevmatiki enakomerno opravljata svoje naloge. Višja temperatura letnim pnevmatikam omogoča boljši oprijem, zimska pa ga poslabšuje. Težave so nihanja temperature, saj so jutra mrzla in blizu ledišča, čez dan pa so temperature lahko že zelo visoke. To je treba upoštevati," opozarja Brane Legan, inštruktor varne vožnje AMZS.

Kdaj bo pravi čas za menjavo, morajo presoditi vozniki sami. "Tam kjer je prej topleje, kot denimo na Primorskem, pnevmatike prej nudijo boljši oprijem. Nekdo, ki je na Gorenjskem, pa bo verjetno počakal še kakšen teden ali več."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.