Avto
17 ogledov

Kar bodite še zimsko obuti

Vulkanizer Anže Petkovšek
Kljub pogledu na koledar nikar ne hitite z menjavo pnevmatik. Prihodnji dnevi bodo namreč še zelo zimski. Mejna temperatura je 7 stopinj Celzija nad ničlo.

15. marca je zakonski rok, ko lahko vozniki v primeru ugodnih vremenskih razmer preobujejo svoje avtomobile na poletne pnevmatike. A letos strokovnjaki svetujejo, da s tem še počakate, saj je vremenska napoved vsaj za teden dni naprej še zelo neugodna, vključno s snežnimi padavinami.

"Sedem stopinj je mejna temperatura, ko obe pnevmatiki enakomerno opravljata svoje naloge. Višja temperatura letnim pnevmatikam omogoča boljši oprijem, zimska pa ga poslabšuje. Težave so nihanja temperature, saj so jutra mrzla in blizu ledišča, čez dan pa so temperature lahko že zelo visoke. To je treba upoštevati," opozarja Brane Legan, inštruktor varne vožnje AMZS.

Kdaj bo pravi čas za menjavo, morajo presoditi vozniki sami. "Tam kjer je prej topleje, kot denimo na Primorskem, pnevmatike prej nudijo boljši oprijem. Nekdo, ki je na Gorenjskem, pa bo verjetno počakal še kakšen teden ali več."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.