Katere so najbolj zanesljive avtomobilske znamke?

Foto: Anže Petkovšek Hybridni Lexus NX300h.
Foto: Anže Petkovšek Hybridni Lexus NX300h.
In katere najmanj? To pravi anketa, ki so jo opravili pri britanskem portalu What Car?.
Oglej si celoten članek

Pri portalu ugotavljajo, da nekateri ljudje znamke svojih vozil neprestano menjajo, drugi pa jim ostajajo neomajno zvesti. In kaj je vzrok za to? Pogosto prav zanesljivost avtomobilov, ki jih izdelujejo.

Poročilo Zaradi tega boste najbolj verjetno obtičali

Foto: Saša Despot BMW 120d xDrive

Lastnike skoraj 13 tisoč avtomobilov različnih znamk so povprašali, naj jim povedo, če so se njihovi avtomobili v zadnjih dvanajstih mesecih kdaj pokvarili. Okvare so razdelili v petnajst kategorij: klimatska naprava, akumulator, karoserija, zavore, motor, motorna elektronika, izpušni sistem, gorivni vodi, menjalnik/sklopka, ureditev kabine, nemotorna elektronika, volan, vpetje koles, kolesa/gume in drugo. Lastnike vozil, ki so se pokvarila, so vprašali tudi, koliko jih je popravilo stalo in koliko časa je bil avtomobil na servisu.

Pomembna sprememba Letos novosti pri gorivu, kaj to pomeni za starejša vozila?

Na osnovi teh podatkov so za vsako posamezno vozilo določili stopnjo zanesljivosti, ob tem pa so tiste, ki stanejo več in so bili najdlje na servisu, še dodatno penalizirali, prizanesljivejši pa so bili do cenejših vozil in tistih, ki servisa zunaj rednega intervala skoraj niso obiskali, njihovo popravilo pa je bilo poceni. Rezultat raziskave je lestvica zanesljivosti 175 modelov 31 avtomobilskih znam, starih do pet let.

Foto: Anže Petkovšek mazda 6

Najbolj zanesljive znamke

Na deveto mesto po zanesljivosti se je uvrstil bavarski BMW s povprečno stopnjo zanesljivosti 95,2 odstotka, ki je prva mesta zasedel v štirih od dvanajstih avtomobilskih razredov. Blestel je predvsem BMW serije 1 prejšnje generacije, ki je dosegel stopnjo zanesljivosti 99,2 odstotka. Sledil mu je trenutni BMW X1 s stopnjo zanesljivosti 98,1 odstotka. Za najbolj zanesljivo razkošno limuzino se je izkazal BMW serije 5, v razredu kupejev, kabrioletov in športnih avtomobilov pa se je najbolje izkazal BMW serije 2 v kupejevski in kabrioletni izvedbi.

Avto Zato danes v nesrečah umre manj ljudi

Na devetem mestu je tudi Mazda s povprečno stopnjo zanesljivosti 95,2 odstotka, enako kot BMW, a z manj uspešnimi posameznimi modeli. Mazda CX-3 in mazda 6 sta s stopnjo zanesljivosti 98,0 odstotka v svojih razredih postala druga najbolj zanesljiva modela, zimzelena mazda MX-5 pa za njima s 93,3 odstotka ni dosti zaostala.

Na osmem mestu je še en japonski proizvajalec Honda s povprečno stopnjo zanesljivosti 95,3 odstotka. Predvsem honda jazz ni le praktična majhna kombilimuzina, ampak se lahko pohvali tudi s stopnjo zanesljivosti kar 99,0 odstotka. Zanesljiva je tudi honda CR-V. Zadnja generacija je dosegla stopnjo zanesljivosti 97,9 odstotka, prejšnja pa 94,8 odstotka.

Foto: Andrej Leban Hyundai i20

Na sedmem mestu se je znašla korejska Kia s povprečno stopnjo zanesljivosti 95,9 odstotka. S stopnjo zanesljivosti 96,0 odstotka sta se za njena najbolj nepokvarljiva modela izkazala sportage in optima, takoj za njima pa se je s 95,8 odstotka uvrstil priključno hibridni niro.

Malce nad Kio je njen koncernski partner Hyundai, ki se pohvali s povprečno stopnjo zanesljivosti 96,3 odstotka. Visoko se je s stopnjo zanesljivosti 99,3 odstotka uvrstil predvsem majhen mestni avtomobil hyundai i20, le malce slabši pa je z 98,8 odstotka bil malček hyundai i10. Razmisleka vreden je tudi hyundai ioniq s stopnjo zanesljivosti 97,4 odstotka.

Poraba Velika zmota glede položaja koles med prevozom na avtu

Prvi trije so?

Na peto mesto se je s povprečno stopnjo zanesljivosti 96,4 odstotka uvrstila Škoda. Njen mestni malček citigo je bil eden od le treh avtomobilov s stopnjo zanesljivosti 100 odstotkov, saj so vsi njegovi vprašani lastniki povedali, da v zadnjih dvanajstih mesecih s svojim avtomobilom niso nikoli nepredvideno obiskali servisa. Če želite bolj prostoren avtomobil, je zanesljiv tudi superb, ki se je s stopnjo zanesljivosti 98,3 odstotka v svojem razredu uvrstil zelo visoko.

Takoj nad Škodo je s povprečno stopnjo zanesljivosti 96,8 odstotka Mini. Za njegov najbolj zanesljivi model se je s stopnjo 98,3 odstotka izkazal mini countryman, s 97,1 odstotka je kmalu za njim mini clubman, »osnovni« mini pa je tudi osvojil spoštljivih 96,1 odstotka.

Foto: Saša Despot Škoda citigo

Bron je s povprečno stopnjo zanesljivosti 97,7 odstotka osvojila Toyota. Njen aygo je drugi avtomobil s 100-odstotnim rezultatom, malce večji yaris pa s stopnjo zanesljivosti 99,7 odstotka ne zaostaja veliko. Za zanesljive so se izkazali tudi Toyotini hibridni modeli, corolla z 98,4 odstotka in auris s 97,4 odstotka.

Srebro je tudi šlo na Japonsko, k Mitsubishiju, ki beleži povprečno stopnjo zanesljivosti 97,9 odstotka. K temu je pripomogel predvsem priključno hibridni outlander, ki se je izkazal s stopnjo zanesljivosti 97,8 odstotka, le 13 odstotkov voznikov pa je povedalo, da je kdajkoli imelo z njim kakšno težavo.

PRESENEČENJE So rezervne žarnice v avtomobilih sploh še potrebne?

In katera znamka je najbolj zanesljiva? V raziskavi portala je prvo mesto s povprečno stopnjo zanesljivosti 98,7 odstotka osvojila Toyotina premijska znamka Lexus. Impresivno je predvsem, da gre za znamko, pri kateri avtomobile večinoma poganjajo hibridni sklopi, ki so bolj zapleteni od konvencionalnih bencinskih ali dizelskih, torej bi se več lahko tudi pokvarilo. Najviše sta sicer bila lexusa NX in RX, ki se oba pohvalita s stopnjo zanesljivosti 99,0 odstotka.

Foto: Anže Petkovšek Lexus NX 300h

Najmanj zanesljive znamke

Tretja od zadaj je ameriška električna znamka Tesla s povprečno stopnjo zanesljivosti 88,6 odstotka. Za to sta zaslužna predvsem njena zgodnja modela tesla model S in tesla model X, ki imata veliko težav s kakovostjo izdelave. Vendar pa je prihodnost bolj obetavna. Če bi na rezultat vplival zgolj njen novejši tesla model 3, bi bila slika namreč precej drugačna, saj se pohvali s stopnjo zanesljivosti 99,4 odstotka, s katero se uvršča v vrh razreda električnih vozil.

Drugi od zadaj je Renault s povprečno stopnjo zanesljivosti 87,6 odstotka. Za to je zaslužen predvsem kadjar, ki je zaradi precej pomanjkljivosti dosegel stopnjo zanesljivosti 88,6 odstotka, veliko boljši pa je manjši križanec captur, ki je zabeležil stopnjo zanesljivosti 95,0 odstotka.

Razkužila Vozimo v avtomobilih nevarne bombe?

Na neslavnem zadnjem mestu se je s povprečno stopnjo zanesljivosti 78,2 znašel Land Rover. Najslabše sta se odrezala discovery sport in range rover sport, prvi s stopnjo zanesljivosti 73,1 odstotka, drugi pa 74,2 odstotka. Iz Land Roverjeve ponudbe so bili sicer tudi vsi trije najmanj zanesljivi razkošni SUV-ji.

Foto: Anže Petkovšek Land Rover Discovery Sport S

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:57 8. Junij 2021.

    S prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških …

  • 08:06 6. Junij 2021.

    saj sem vedo da bodo jajca od renoja nekje na dnu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.